Modelul kosovar nu va fi adoptat de Abhazia, Osetia de Sud si Transnistria, deocamdata, din cauza Rusiei

Potrivit editiei online a cotidianul Tiraspol Times, Duma de Stat va lua in discutie un proiect de rezolutie, care stipuleaza că Abhazia, Osetia de Sud si Transnistria sunt deja tari independente “de facto”, cu toate atributele specifice unui stat.


Rusia nu este deocamdată pregătită să recunoască independenţa Transnistriei, Abhaziei şi Osetiei de Sud, în bloc, deşi mai mulţi parlamentari ruşi consideră că cele trei regiuni au toate caracteristicile specifice unui stat.

Textul declaraţiei oficiale arată că cele trei state au motive mai solide decât Kosovo pentru a cere recunoaştere internaţională.

Deputaţii ruşi consideră că procesul de recunoaştere a independenţei Kosovo încalcă normele dreptului internaţional.

“Abhazia, Osetia de Sud şi Transnistria, care au construit pe parcursul anilor state democratice independente cu atribute de autoritate, au motive mult mai solide decât Kosovo să aspire la recunoaşterea internaţională”, se arat in proiectul rezolutiei.

Una dintre masurile propuse de perlamentarii ruşi este deschiderea de misiuni diplomatice în noile state.

Alături de Abhazia şi Osetia de Sud, Transnistria, cere sprijinul moral al Rusiei pentru a fi recunoscută ca independentă de comunitatea internaţională.

În timp ce unii dintre deputaţi nu sunt dispuşi deocamdată pentru o recunoaştere “de jure”, alţii consideră că este timpul ca Rusia să accepte un lucru evident, şi anume că state precum Transnistria sunt deja independente în toate aspectele practice.

Prin aprobarea acestui document, deputaţii din Dumă vor cere Guvernului să îşi consolideze sprijinul pentru cetăţenii care trăiesc în cele trei regiuni.

sursa: Tiraspol Times

What Next?

Related Articles