Mobilitatea conturilor bancare – valabila de la 1 aprilie

Regulile comune pentru instituţiile de credit privind mobilitatea conturilor bancare sunt în curs de avizare la BNR. Noile reguli intra în vigoare de la 1 aprilie. Declaraţia aparţine consilierului principal al Asociaţiei Române a Băncilor, Constantin Rotaru.


 “Vom publica pe site-ul ARB regulile comune privind mobilitatea conturilor, care au fost aprobate de Consiliul de Administraţie al ARB şi sunt în proces de avizare la BNR. (…) Noile reguli vor intra în vigoare la 1 aprilie, iar ulterior fiecare bancă membră a Asociaţiei trebuie să îşi pregătească procedurile operaţionale şi le aplice, în contextul în care se cunosc deja procedurile”,  a declarat Rotaru.

El a precizat că 5 bănci au anunţat deja că şi-au pregătit structura operaţională pentru aplicarea noilor reguli.

“Nu mă aştept la un efect foarte mare al acestor reguli, întrucât spre deosebire de alte state europene clienţii români au conturi deschise la mai multe bănci şi, în plus, nu există foarte multe conturi la care se utilizează serviciul de debit direct”, a continuat Rotaru.

Comisia Europeană a anunţat, la începutul lunii noiembrie 2009, că “la nivelul Uniunii Europeane toţi consumatorii, cu excepţia celor din România, au posibilitatea să-şi transfere mai uşor conturile de la o bancă la alta în cadrul aceluiaşi stat membru”.

Noua bancă va colabora cu cea veche spre a se asigura că plăţile periodice ale clientului, cum ar fi debitele directe şi ordinele de plată permanente, sunt transferate rapid şi fără probleme.

Totodată, noua bancă va acorda asistenţă clientului la închiderea contului vechi şi la mutarea soldului în noul cont.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles