Misiunea UE din Kosovo tot mai aproape de dislocarea in regiune

Misiunea UE va fi instalata in Kosovo pentru a garanta securitatea pe parcursul retragerii treptate a misiunii ONU din zona. Declaratia a fost facuta de ministrul sloven de externe, Dimitrij Rupel, a carui tara detine presedintia Uniunii Europene.

Potrivit acestuia, citat de Rdaor, indiferent de ce s-ar intampla in urmatoarele zile, saptamani sau luni, misiunea UE va trebui dislocata in Kosovo. Rupel a subliniat ca, dupa proclamarea independentei Kosovo, este posibil sa apara conflicte locale si regionale, dar nu de proportii si nu foarte periculoase.
Reprezentantii misiunii KFOR sub comanda NATO in Kosovo, ai politiei kosovare si ai misiunii ONU in provincie au declarat ca pana in prezent nu s-a luat nici o decizie pentru ridicarea nivelului de alerta in Kosovo, ca urmare a apropiatei declarari a independentei provinciei fata de Serbia. Acestia au precizat ca exista planuri de interventie si raspuns pentru mai multe situatii, care ar putea aparea ca urmare a declararii independentei Kosovo.
Purtatorul de cuvant al UNMIK, Alexander Ivanko, a sustinut ca nu exista informatii care sa indice posibile mutari de populatie sau un aflux de refugiati ca urmare a proclamarii independentei.
Misiunea UE din Kosovo va cuprinde 1800 de militari, fiind alcatuita din forţe de politie si judecatori. Romania va participa cu 60 de politisti si 115 jandarmi.

Sursa: Rador

What Next?

Related Articles