Misiunea de observatori a ONU în Siria a fost prelungită

Siria

Consiliul de Securitate ONU a prelungit pentru “o ultimă perioadă de 30 de zile”, misiunea celor 300 de observatori ONU în Siria. Votul a fost unanim, deşi Rusia ameninţase blocarea proiectului propus de Franţa, Germania, Portugalia şi Marea Britanie. Mandatul Misiunii ONU în Siria expira vineri seară.

Decizia se înscrie în prevederile planului de pace al emisarului special internaţional în regiune Kofi Annan, informează agenţiile de presă internaţionale.

Propunerea a fost prezentată de patru ţări europene: Franţa, Germania, Marea Britanie, Portugalia.

ONU are desfăşurată în Siria o misiune de 300 de observatori, însărcinaţi cu monitorizarea armistiţiului, care fusese însuşit de autorităţile de la Damasc fiind încălcat de ambele părţi în conflict. Activitatea misiunii începute la 12 aprilie a fost suspendată din cauza continuării violenţelor. Din MISNUS mai fac parte aproximativ 100 de angajaţi internaţionali civili, care s-au alăturat eforturilor vizând identificarea unei soluţii politice la criza din Siria şi monitorizează probleme legate de drepturile omului.

Rusia ameninţase cu blocarea acestui proiect de rezoluţie însă ambasadorul său la ONU Vitali Ciurkin a votat în final ‘pentru’. Miercuri, Rusia a făcut din nou la uz de dreptul de veto blocând alături de China o nouă propunere de rezoluţie, a treia, care ameninţa Siria cu sancţiuni economice în cazul folosirii de către Damasc a artileriei grele împotriva opoziţiei armate.

Potrivit unor surse diplomatice, în cele 30 de zile trebuie organizată retragerea tuturor membrilor MISNUS. Documentul prevede că după această ‘perioadă finală’, respectiva misiunea nu va mai putea fi prelungită, în cazul în care Damascul nu-şi schimbă atitudinea.

Planul Annan cuprinde şase puncte: încetarea focului, retragerea armatei din oraşe, eliberarea deţinuţilor politici, respectarea dreptului de a manifesta, demararea dialogului putere-opoziţie şi dreptul la liberă circulaţie a militanţilor umanitari şi a ziariştilor străini, în Siria.

Prelungirea mandatului MISNUS ‘ţine cont de recomandările secretarului general’ al ONU Ban Ki-moon, se menţionează în document. Ban Ki-moon preconizase reducerea numărului de observatori militari neînarmaţi, în prezent 300, şi 100 de experţi civili şi de a conferi MISNUS prerogative politice.

sursa: France Press, AGERPRES, MEDIAFAX

What Next?

Related Articles