Ministrul kosovar de externe afirma ca “numeroase state UE recunosc independenta Kosovo”

Numeroase state, chiar unele membre UE, se pregătesc să recunoască independenţa Kosovo. Aceasta, în urma avizului Curţii Internaţionale de Justiţie (CIJ), care a apreciat că “declaraţia de independenţă a Priştinei este conformă cu dreptul internaţional”.

“În ceea ce priveşte noile state care intenţionează să recunoască independenţa Kosovo, miniştrii de Externe şi alţi diplomaţi de rang înalt din mai multe ţări mi-au sugerat acest lucru, imediat după decizia CIJ”, a declarat şeful diplomaţiei kosovare, Skender Hyseni, într-un interviu acordat cotidianului bosniac Dnevni Avaz.

Într-un aviz consultativ, publicat la 22 iulie, CIJ, principalul organism judiciar al ONU, a conchis că “declaraţia de independenţă a Kosovo nu a încălcat dreptul internaţional”.

Un număr de 69 de ţări, între care Statele Unite şi 22 dintre cele 27 de state membre UE, au recunoscut până în prezent independenţa acestei foste provincii sârbe cu două milioane de locuitori, dintre care 90 la sută sunt albanezi.

Ţări ca Rusia şi China susţin Belgradul, şi prin urmare se opun acestei independenţe. Altele şi-au exprimat rezervele.

“Aşteptarea avizului CIJ a amânat, cu siguranţă, numeroase recunoaşteri”, a afirmat Hyseni.

El apreciază că unele dintre cele cinci ţări membre UE care nu au recunoscut independenţa Kosovo – Spania, România, Grecia, Slovacia şi Cipru – ar putea să îşi schimbe opinia.

 

Sursa: MEDIAFAX 

What Next?

Related Articles