Ministrul italian de finanţe cere sprijin rapid pentru Grecia

Ministrul italian de finanţe, Giulio Tremonti,consideră că marile ţări din zona euro şi în special Germania trebuie să intervină cât mai rapid la solicitarea guvernului Greciei de activare a ajutorului financiar promis de statele europene care au adoptat moneda unică.

Reprezentanţii Ministerului de Finanţe de la Roma aflaţi la reuniunea G20 au anunţat că în prezent guvernul italian lucrează la un decret lege referitor la acordarea de către Italia a contribuţiei sale de 5,5 miliarde de euro la ajutorul de 30 de miliarde de euro promis Atenei de ţările zonei euro. Ajutorul italian va fi finanţat printr-o emisie de titluri de stat, iar guvernul de la Roma va aproba decretul respectiv în una din şedinţele sale viitoare.

“Când casa vecinului tău e în flăcări, chiar dacă este o casă mică şi este vina vecinului pentru aprinderea focului, nu îţi convine totuşi să ignori problema. Interesul este să îi dai extinctorul să îl folosească. Altfel focul va ajunge şi la casa ta şi nu te poţi iluziona să rişti asta mai ales când casa ta este şi mai frumoasă şi mai mare”, a declarat Tremonti într-o declaraţie dată vineri seara presei italiene în marja reuniunii G20 de la Washington.

Tremonti a subliniat că această parabolă este cu referire directă la Germania care manifestă rezerve faţă de solicitarea lansată vineri de guvernul de la Atena. El a arătat că în această situaţie poziţia Italiei este cea mai raţională şi şi-a exprimat convingerea că în cele din urmă în interiorul UE va prevala ideea intervenţiei cât mai rapide în favoarea Atenei pentru că aceasta corespunde interesului comun.

Cancelarul german Angela Merkel a dat asigurări, vineri, că Grecia nu va primi ajutor financiar decât dacă stabilitatea zonei euro va fi în pericol şi după ce Atena va prezenta “un program economic credibil”.

“Când va fi prezentat un plan economic, Comisia Europeană, Banca Centrală Europeană (BCE) şi FMI vor determina dacă situaţia stabilităţii zonei euro impune acordarea de sprijin Greciei”, a spus cancelarul.

sursa: AGERPRES; MEDIAFAX

What Next?

Related Articles