Ministrul egiptean de Externe încearcă să susţină Palestina

ISRAEL-EGYPT-DIPLOMACY. foto middleeast

ISRAEL-EGYPT-DIPLOMACY. foto middleeast

Prezent într-o conferinţă de presă ţinută duminică, 10 iulie, la Ierusalim, alături de Benjamin Netanyahu, Ministrul egiptean de Externe, Sameh Shoukry, a pledat în favoarea Palestinei.
.
Regimul actual israelian, cu viziuni radicale, este considerat de foarte multe state ca principalul vinovat în conflictul cu palestinienii.
Shoukry, care a făcut o vizită oficială în Israel, a declarat că ţara sa doreşte o soluţie acceptată de ambele părţi, pentru a se încheia aceste neînţelegeri.

„Posibilitatea unei soluţii acceptate de ambele state nu este ceva imposibil de realizat, însă necesită paşi pentru întărirea încrederii reciproce şi o voinţă puternică, constantă, indiferent de circumstanţe.”

Palestinienii încearcă să-şi creeze un stat independent ce cuprinde Cisiordania, Estul Ierusalimului (East al-Quds) şi Fâşia Gaza, solicitând retragerea Israelului de pe teritoriile palestiniene ocupate abuziv. De cealaltă parte, israelienii refuză retragerea şi nu acceptă discuţii legate de problema estului Ierusalimului.

În opinia ministrului, agravarea situaţiei palestinienilor va reprezenta un obstacol major în obţinerea unei păci viitoare.

„De la încetarea negocierilor dintre palestinieni şi israelieni, din 2014, situaţia din punct de vedere umanitar şi economic este într-un declin constant. Atât timp cât conflictul persistă, visul păcii şi al securităţii este irealizabil. O continuare a stării actuale nu mai poate fi acceptată.”

Luna trecută, reprezentanţii a 28 de ţări arabe şi occidentale, Liga Arabă, UE şi ONU s-au întâlnit la Paris pentru a găsi soluţii de iniţiere a dialogului palestiniano-israelian. Netanyahu, la rândul său, a solicitat Autorităţii Palestiniene – cu sediul la Ramallah – să iniţieze discuţii directe cu regimul israelian. Aceasta, în contextul în care Netanyahu însuşi a suspendat discuţiile cu Autoritatea în aprilie 2014. Recent, Guvernul israelian a provocat furia palestinienilor în urma construirii a sute de clădiri pe teritoriile ocupate.

Un reprezentant oficial al Israelului a declarat – sub anonimat – că Netanyahu i-a solicitat ministrului egiptean ajutorul diplomatic pentru recuperarea rămăşiţelor pământeşti a doi soldaţi israelieni, ucişi în timpul războiului din Gaza, în 2014, precum şi pentru eliberarea a doi civili israelieni ce se presupune că sunt ţinuţi ostatici în Fâşia Gaza. Este cunoscut faptul că relaţiile dintre Egipt şi Israel s-au îmbunătăţit de când Abdel Fattah el-Sisi a devenit, în 2014, preşedintele ţării.

Din păcate, şi Egiptul a contribuit la starea actuală a palestinienilor prin refuzul de a permite locuitorilor din Gaza să ocolească Israelul pe singurul traseu ce permite acest lucru – trecătoarea „Rafah”- dar care se află pe teritoriul egiptean. De asemeni, Guvernul Egiptean a distrus, sau inundat, tunelurile subterane construite de aceştia cu scopul de a transporta alimentele sau materialele de construcţie atât de necesare după încheierea războiului din 2014. Aceasta, fiindcă exista suspiciunea că prin acele tuneluri se transportau şi arme şi armament.

Sursa ştirii: PressTV

What Next?

Related Articles