Miniştrii de Externe ai UE îi cer lui Bashar al-Assad să renunţe la putere

Siria - protestatari impotriva lui Bashar al-Assad. foto rfi.ro

Miniştrii de Externe ai statelor membre UE, reuniţi la Bruxelles, au avut o agendă foarte încărcată. Pe lângă decizia de a impune un embargou ţiţeiului provenit din Iran, miniştrii au adoptat noi sancţiuni contra regimului sirian.
Aceştia i-au cerut lui Bashar al-Assad să renunţe la putere pentru a permite o tranziţie paşnică şi democratică.
“Uniunea Europeană va continua politica sa de impunere de măsuri suplimentare împotriva regimului, nu împotriva populaţiei, atât timp cât represiunile continuă. În urma evaluării din partea statelor membre, lista persoanelor desemnate care s-au distanţat de politica represivă va fi reconsiderată. UE cere comunităţii internaţionale să îşi unească eforturile pentru a-i viza pe cei vinovaţi sau asociaţi cu represiunile violente şi pe cei care susţin sau beneficiază de pe urma regimului”, se specifică în concluziile referitoare la Siria ale reuniunii Consiliului Afaceri Externe al UE.

Miniştrii de Externe ai UE s-au declarat îngrijoraţi de recenta escaladare a violenţelor în Siria şi reiterează condamnarea în termenii cei mai fermi a represiunii comise de guvernul sirian ce riscă să genereze o spirală a violenţelor, a confruntărilor interconfesionale şi a militarizării.

UE condamnă şi atacurile din 23 decembrie şi 6 ianuarie, precum şi atacurile din 11 ianuarie în care a murit un jurnalist francez şi au fost rănite mai multe persoane, printre care un jurnalist olandez.

UE salută decizia Ligii Arabe de a extinde misiunea de observare în Siria şi pe aceea de a numi un emisar special pentru Siria.

UE îşi reafirmă sprijinul puternic pentru populaţia siriană şi afirmă că va continua să păstreze legătura cu membrii opoziţiei siriene, precum SNC, ce aderă la valorile democratice şi nonviolenţă.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles