Miniştri pleacă, miniştri vin…

unii ministri pleacă, altii vin. foto ziuaveche

Azi e 6 august, e zi de sărbătoare religioasă: Schimbarea la Faţă. Şi, se pare că şi guvernul Ponta se schimbă pe -ici-pe-colo.Pe de altă parte, deşi suspendat, Băsescu se pare că poate face multe. Poate să genereze oarecum această schimbare “la faţă” a cabinetului condus de Ponta. Mai exact, i-a “pus pe fugă” pe 2 miniştri: Ioan Rus şi Victor Paul Dobre.
Rus a subliniat faptul că îşi dă demisia de onoare deoarece “este un politician onest, corect, iar în ultimele zile asupra lui au fost făcute presiuni începând de la Traian Băsescu şi continuând cu Crin Antonescu”. Acest lucru i s-a părut lui Rus “inacceptabil”.
La rândul său, ministrul Victor Paul Dobre, a fost”tăvălit” verbal de colegii săi de partid, încă de vineri.
“De unde a apărut numărul de 18 milioane? Cine v-a spus că mai suntem 18 milioane în ţară?”, a fost luat la întrebări ministrul Dobre de colegii din PNL. Ei i-au reproşat că din cauza datelor prezentate de Ministerul de Interne nu s-a realizat condiţia de prezenţă la referendumul din 29 iulie.

“De ce nu s-a făcut actualizarea listelor înainte de referendum? De ce au fost lăsate persoanele decedate pe liste?”, a fost un alt reproş adresat lui Dobre.

“Dobre a fost tăvălit de mai mulţi din conducerea partidului. Erau nervii întinşi după ce s-a ajuns la situaţia aceasta şi abia acum se face reactualizarea listelor electorale”, a declarat pentru gandul.info un vicepreşedinte PNL, preluat de MEDIAFAX.
Deşi era de aşteptat ca doar cei doi miniştri demisionari să fie înlocuiţi, Ponta a decis mai multe schimbări. Astfel, Mircea Duşa îi va preda postul de ministru pentru Relaţia cu Parlamentul PSD-istului Dan Şova.
Titus Corlăţean va schimba portofoliul Justiţiei cu cel al Afacerilor Externe, înlocuindu-l pe Andrei Marga.

Postul de ministru al Justiţiei, rămas vacant prin trecerea lui Corlăţean la Externe, va fi preluat de fostul preşedinte al Asociaţiei Magistraţilor din România, Mona Pivniceru, actual judecător şi membru al Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).
Mona Pivniceru, care s-a remarcat, printre altele, prin schimbul de replici tăioase avut cu Traian Băsescu atunci când acesta a atacat justiţia, este propunerea premierului Victor Ponta pentru portofoliul Justiţiei.Nominalizarea ei a fost acceptată de către preşedintele interimar Crin Antonescu.

Radu Stroe, un alt adversar politic al lui Traian Băsescu, a avut de-a lungul timpului, cu actualul preşedinte suspendat, mai multe divergenţe.De aceastîă dată,el a fost nominalizat de Ponta ca ministru delegat pentru Administraţie Publică.

A rămas memorabil episodul din 2006, când, la învestirea în funcţia de secretar general al Guvernului, Băsescu i-a înmânat lui Stroe un bilet, exact în momentul în care Stroe se pregătea să depună jurământul.Citirea bileţelului a părut că îl debusolează pe moment pe Stroe, în timp ce Traian Băsescu nu-şi ascundea satisfacţia faţă de reacţia liberalului.
În 2008, Stroe a fost desemnat pentru portofoliul Apărării de către PNL, însă, în urma unor discuţii dintre Traian Băsescu şi Călin Popescu Tăriceanu, premier la acea vreme, Stroe nu a mai primit funcţia.

În această seară se pare că cei nominalizaţi vor fi investiţi în funcţie de preşedintele interimar, Crin Antonescu.
Oare ce nod în papură va mai găsi de această dată Băsescu?

 

Sorina Bruj

 

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles