Militanți Boko Haram au răpit 37 de femei și ucis 9 oameni în Niger

sursa SBS

sursa SBS

Potrivit Guvernatorului regiunii Diffa (Nigeria), Laouali Mahamane Dan Dano, luptători ai grupării teroriste Boko Haram au răpit 37 de femei și au ucis 9 oameni, pe 02 iulie, în satul Ngalewa, în sud-estul Nigerului, aproape de granița cu Nigeria.

Acesta a mai precizat că forțele de securitate sunt în urmărirea lor și se speră că în următoarele zile femeile vor fi găsite și eliberate. Guvernatorul, care a vizitat Ngalewa luni, a declarat că satul a fost ales special, deoarece este cunoscut pentru rezistența lui în fața jihadiștilor.  De asemenea, pentru a nu fi detectați, atacatorii nu au folosit nici un vehicul, ci au venit pe jos.

Agenția de știri, „The Times of India” oferă mai multe detalii despre acest atac: primarul satului respectiv, Abari El Hadj Daouda, a declarat AFP că atacul a avut loc duminică seara „între orele 10 și 11 pm.” Satul se află la câțiva kilometri la nord de orașul Kabalewa, unde miercuri a avut loc un atac sinucigaș.

Încă din 2015, regiunea Diffa, cu o populație de 600.000 de locuitori, a suferit un șir de atacuri din partea grupării teroriste, ce-și are baza în Nigeria. În jur de 300.000 de oameni și-au părăsit casele de frica acestor atacuri și s-au stabilit în această regiune, care se confruntă cu o sărăcie lucie.

În aprilie 2014, militanții islamiști au răpit 276 de eleve din orașul Chibok, în nord-estul Nigeriei, acțiunea lor fiind condamnată la nivel internațional. 57 dintre ele au scăpat în perioada imediat următoare, iar din restul de 219 care nu au reușit să fugă, 106 au fost eliberate, sau găsite, restul de 113 fiind încă dispărute.

Atacul de duminică are loc în apropierea vizitei președintelui Emmanuel Macron în țara vecină Nigerului, Mali, cu scopul sprijinirii eforturilor multinaționale de luptă împotriva jihadismului în țările din sudul Saharei.

Așa-numitele state G5 din Sahel – Burkina Faso, Ciad, Mali, Mauritania și Niger – plănuiesc să înființeze o forță regională care să lupte cu succes împotriva radicalismului islamic.

Mihai Corb, InfoMondo

Sursa: Fars News Agency

What Next?

Related Articles