Milioane de egipteni cer în stradă demisia lui Mursi

Proteste si violente in Egipt. foto enational.ro

Proteste si violente in Egipt. foto enational.ro

Mişcarea de opoziţie din Egipt, „Tamarod”, i-a cerut preşedintelui Mohamed Mursi să demisioneze, dându-i un ultimatum, până la care acesta poate renunţa la putere.

Potrivit ultimatumului, Mursi să demisioneze până marţi 2 iulie, ora 17. În caz contrar, mişcarea de opoziţie a avertizat că protestele vor escalada.
Milioane de oameni au ieşit în stradă duminică, 30 iunie, în mai multe oraşe din Egipt. Acestea reprezintă cele mai ample proteste de la revoluţia în urma căreia Hosni Mubarak a fost înlăturat.

Mişcarea a cerut şi altor instituţii ale statului cum ar fi armata, poliţia sau justiţia să se alăture majorităţii egiptenilor care cer demisia lui Mursi.

Mohamed Morsi este considerat vinovat pentru problemele economice, sociale şi de siguranţă a cetăţenilor egipteni.

Purtătorul de cuvânt al preşedinţiei a declarat duminică că Mursi este dispus să accepte dialogul şi că “doar prin discuţii se poate ajunge la o înţelegere”, potrivit Alarabya.

Pe de altă parte, protestatarii au declarat că singura soluţie pe care o vor accepta este înlăturarea lui Mursi şi organizarea de alegeri anticipate.

Ministrul Apărării, gen. Abdel Fattah al-Sisi a declarat că “armata are datoria să împiedice escaladarea violenţei sau chiar izbucnirea unui război civil.

Armate este pregătită să intervină, pe străzile din Cairo făcându-şi apariţia tancuri şi vehicule blindate.

Surse: Aljazeera, Alarabiya

Flavius Rusu, InfoMondo

 

What Next?

Related Articles