Mesajul lui Obama către UE și cetățenii europeni

obama in Germany. fotoPreşedintele Barack Obama a ales să-şi transmită din Germania mesajul său pentru cetăţenii Uniunii Europene şi apelul la unitate.

Acest apel a fost lansat într-un moment în care UE traversează mai multe crize decât oricând de la crearea sa.
După ce în urmă cu câteva zile a vizitat Londra şi le-a cerut britanicilor să rămână alături de celelalte 27 de state în UE, pe 25 aprilie preşedintele american le-a reamintit tuturor europenilor progresele realizate împreună după cel de-al Doilea război mondial.

El a mai spus că UE este una dintre cele mai mari realizări politice şi economice din istoria modernă. De aici şi apelul la unitate, lansat de preşedintele Barack Obama:

“Am venit aici, în inima Europei, pentru a vă spune că Statele Unite şi lumea întreagă au nevoie de o Europă puternică, prosperă, democratică şi unită, a insistat preşedintele american. El a amintit de modul în care Europa a reuşit să depăşească divergenţele dintre naţiuni după cele două războaie mondiale ale secolului trecut şi să trăiască astăzi cea mai paşnică şi mai prosperă epocă din istoria

În acelaşi timp, preşedintele Barack Obama i-a îndemnat pe europeni să înveţe din lecţiile trecutului şi să respingă tentanţia naţionalismului, aflat la originea celor două războaie mondiale.

Obama a subliniat valorile comune pe care le împărtăşesc Europa şi Statele Unite şi a avertizat că acum, în vremuri de criză, când Europa are probleme economice şi este confruntată cu criza imigranţilor, nu trebuie să renunţe la valorile pe care a fost fondată.

Preşedintele Barack Obama a spus că Statele Unite şi Europa trebuie să conlucreze în toate marile probleme internaţionale pentru că nimeni nu poate reuşi singur, fie că este vorba despre reforma sistemului financiar bancar internaţional, fie despre apărarea colectivă pentru a face faţă provocărilor de securitate ale momentului, dintre care cea mai urgentă este combaterea grupării teroriste Statul Islamic. Preşedintele american le-a cerut europenilor să-şi asume costurile apărării colective în cadrul NATO.

“Fiecare membru NATO ar trebui să contribuie cu 2% din PIB la securitatea noastră comună şi acest lucru nu se întâmplă întotdeauna. Voi fi sincer: uneori Europa a dat dovadă de automulţumire în ceea ce priveşte propria sa apărare”, a atras atenţia preşedintele Barack Obama.
Se pare că acest mesaj va fi transmis la summitul NATO din luna iulie de la Varşovia. Până atunci însă, liderul de la Casa Albă a reafirmat angajamentul NATO pentru securitatea statelor de pe flancul de est al Alianţei, Polonia, România şi ţările baltice.

Preşedintele american a vorbit la Hanovra şi despre relaţiile cu Rusia şi a spus că agresiunea Moscovei în Ucraina este o ameninţare pentru pacea şi libertatea în Europa. Barack Obama a insistat că vrea relaţii bune cu Moscova, dar a cerut comunităţii internaţionale să păstreze sancţiunile la adresa Rusiei până când aceasta îşi va îndeplini angajamentele luate prin acordurile de la Minsk. Preşedintele Obama a subliniat eforturile comune pentru a combate gruparea teroristă Statul Islamic şi a anunţat trimiterea altor 250 de militari americani în Siria pentru a ajuta la antrenamentul forţelor care luptă împotriva guvernului de la Damasc, dar şi împotriva grupării Statul Islamic.
Preşedintele Obama, împreună cu cancelarul german, cu preşedintele Franţei şi premerii Marii Britanii şi Italiei au discutat cu uşile închise despre deteriorarea situaţiei din Siria şi, potrivit Agenţiei FrancePress, liderii prezenţi la discuţii s-au declarat îngrijoraţi de încălcarea armistiţiului dintre guvern sirian şi forţele de opoziţie, şi au subliniat că soluţia pentru conflictul ce durează de cinci ani este continuarea negocierilor de pace de la Geneva.

RADOR

What Next?

Related Articles