Merkel, Hollande şi Putin, după întrevederea de la Moscova

Merkel Hollande si Putin la Moscova. foto paginaderusia

Merkel Hollande si Putin la Moscova. foto paginaderusia

În urmă cu o zi, pe 6 februarie, a avut loc la Moscova o întâlnire oficială între cancelarul german, Angela Merkel, preşedintele Franţei, Francois Hollande, şi preşedintele Rusiei, Vladimir Putin. Întâlnirea a vizat detensionarea situaţiei dintre Ucraina şi Rusia şi aplicarea prevederilor din Acordul de la Minsk.

La o zi distanţă de această întâlnire, Merkel a declarat la Conferinţa pentru Securitate de la Munchen că “perspectiva asupra păcii în Ucraina este incertă în urma discuţiilor cu preşedintele rus Vladimir Putin, relatează CNN, preluat de MEDIAFAX.

Merkel a mai declarat că nu este sigură dacă discuţiile lor au avut succes, dar că a meritat să încerce. Ea a apărat caracterul “inviolabil” al graniţelor Europei.

“Rusia a dovedit lipsă de respect pentru pace şi integritate teritorială, iar acţiunile Moscovei în Ucraina contravin angajamentelor asumate”, a adăugat cancelarul german.

“Modificarea graniţelor prin forţă este contrară păcii şi securităţii şi riscă să ducă la escaladarea tensiunilor”, a precizat Merkel.

“Vrem să conturăm securitatea împreună cu Rusia, nu împotriva ei”, a subliniat ea. Merkel a avertizat însă că nu va încheia un Acord cu Moscova care să îi excludă pe liderii ucraineni.

“Soluţia trebuie să fie în conformitate cu Acordul de la Minsk”, a mai spus Merkel.

La rândul său, preşedintele francez, Francois Hollande, a declarat sâmbătă la Munchen că “iniţiativa de pace lansată de el şi de cancelarul german Angela Merkel reprezintă una dintre ultimele şanse de a evita un război în Ucraina”.

Tototdată, preşedintele Rusiei, Vladimir Putin, a făcut primele comentarii după întâlnirea de vineri cu cancelarul german Angela Merkel şi cu preşedintele francez, Francois Hollande. El a afirmat că “Rusia nu va purta un război cu nimeni!”

El a atenţionat însă că “Rusia nu va fi niciodată de acord cu o ordine mondială în care un singur lider le spune celorlalţi ce pot să facă sau să nu facă”, transmite Reuters.

“Exista in mod evident o incercare de a ne rastrange dezvoltarea cu diferite mijloace. Este o incercare de a perturba ordinea lumii cu una in care un singur lider incontestabil care vrea sa ramana astfel crezand ca are voie orice in timp ce ceilalti au voie doar ce permite el, si doar in interesele lui”, a spus Putin in timpul unei intalniri cu sindicatele din munca in orasul Soci.

“Aceasta nouă ordine a lumii nu îi va conveni niciodată Rusiei. Însă nu vom purta un război împotriva nimănui, vom coopera cu toţi” a continuat el.

Liderul de la Kremlin a repetat faptul că “sancţiunile impuse de către Vest Moscovei, ca pedeapsă pentru implicarea în Ucraina nu vor funcţiona”.

“Sanctiunile nu cred că vor aduce bucurie nimănui şi este evident că nu pot fi eficiente în cazul unei ţări cum este ţara noastră, deşi ne produce, într-o măsură oarecare, pagube. Şi trebuie să înţelegem asta şi să ne ridicăm nivelul de suvernitate, inclusiv în domeniul economic”, a spus Putin.

Sursa: CNN, MEDIAFAX, Reuters, Hotnews

What Next?

Related Articles