Merkel dispusă să discute cu Rusia înainte de summitul NATO

Merkel si Putin. foto stiripesurse

Merkel si Putin. foto stiripesurse

Angela Merkel, cancelarul Germaniei, a oferit Moscovei varianta unui dialog, cu o zi înainte ca liderii NATO să se întâlnescă la  Summitul de la Varşovia.
La acest summit pe ordinea de zi se află stabilirea de acţiuni comune împotriva unei Rusii, văzută de ei, tot agresivă.
Germania, care în timpul Războiul Rece a dus o “Ostpolitik” faţă de statele comuniste din estul Europei, vrea o relaţie constructivă între
Rusia şi NATO, a spus Merkel.

“Asta înseamnă dialog, un angajament clar de solidaritate cu partenerii noştri din Alianţă în faţa Rusiei”, a spus aceasta parlamentului.
Summitul NATO din Varşovia durează două zile şi va fi dominat de discuţiile referitoare la răspunsul Alianţei faţă de Rusia şi conflictul din estul Ucrainei care a costat viaţa a 9.000 de persoane.

Conflictul a condus la sancţiuni economice impuse Rusiei şi la contramăsuri din partea Moscovei.

Rusia insistă că Alianţa este cauza creşterii riscului de conflict la graniţe şi nu Moscova, exemplificând cu scutul anti-rachetă al NATO drept motiv de îngrijorare.

Statele Unite ale Americii vrea să predea controlul asupra scutului anti-rachetă Alianţei la Varşovia. Merkel a spus că sistemul, care face parte din răspunsul Statelor Unite la rachetele iraniene, este pozitionat strict defensiv.
“Nu este direcţionat împotriva Rusiei,” a spus aceasta.  “Nu influenţează balanţa strategică dintre NATO si Rusia.”

Sursa: www.reuters.com

Thierheimer Walter-Wilhelm

What Next?

Related Articles