Membri ai Corpului Gardienilor Revoluţiei – prezenţi în Siria

Gardienii Revoluţiei din Iran. foto adevarul

Comandantul Gardienilor Revoluţiei din Iran, generalul Mohammad Ali Jafari, a declarat că membri ai Corpului Gardienilor Revoluţiei au acordat asistenţă non-militară în Siria.
Totodată, el a afirmat că “Teheranul s-ar putea implica din punct de vedere militar dacă cei mai apropiaţi aliaţi ai săi sunt atacaţi”, potrivit Reuters şi The Guardian.

Declaraţiile lui Mohammad Ali Jafari reprezintă prima recunoaştere oficială că Iranul are o prezenţă militară pe teritoriul Siriei, unde violenţele din ultimele 18 luni au provocat moartea a aproape 30.000 de persoane.

Occidentul şi opoziţia siriană au suspectat de mult timp Iranul că are trupe în Siria, dar Teheranul a negat acest fapt.
“Un număr de membri ai forţelor Qods sunt prezenţi în Siria, dar aceasta nu constituie o prezenţă militară”, a anunţat agenţia iraniană de presă IRNA, citând declaraţia lui Jafari la o conferinţă de presă.

Jafari nu a specificat cât de mulţi membri ai Gardienilor Revoluţiei sunt în Siria, dar a afirmat că ei oferă “ajutor intelectual şi consiliere”.

De asemenea, Jafari a declarat că “Iranul îşi va schimba politica şi va oferi Siriei ajutor militar dacă aceasta va fi atacată.

În cadrul “Grupului de contact” privind Siria, format din Egipt, Arabia Saudită, Iran şi Turcia, Republica Islamică Iran este singura ţară ce susţine regimul preşedintelui sirian, Bashar al-Assad.

Sursa: Reuters, The Guardian

What Next?

Related Articles