Medvedev vrea o rezoluţie ONU la adresa Siriei aspră, echilibrată dar fără sancţiuni

Medvedev cu Cameron Moscova 12 sept 2011 foto RIA Novosti

În încercarea de a-şi conserva zona de influenţă la Mediterană, dar mai ales interesele strategice de la Marea Mediterană, preşedintele Rusiei, Dmitri Medvedev, a declarat într-o conferniţă de presă comună cu premierul britanic, David Cameron, că o eventuală rezoluţie a Consiliului de Securitate al ONU vizând Siria trebuie să fie aspră, dar echilibrată şi adresată atât conducerii, cât şi opoziţiei.

Afirmaţia liderului de la Kremlin intervine după ce Rusia a blocat mai multe luni o condamare a regimului sirian în Consiliul de Securitate al ONU.

“Rezoluţia trebuie să fie severă, dar să nu presupună introducerea automată a unor sancţiuni, având în vedere că împotriva Siriei se aplică deja numeroase sancţiuni, introduse atât de Uniunea Europeană, cât şi de SUA, iar o presiune suplimentară nu este necesară”, a declarat Dmitri Medvedev.

El a subliniat că rezoluţia privind Siria nu trebuie să fie una similară rezoluţiei 1973 privind Libia, “nu în sensul conţinutului, ci al implementării practice”.

Premierul britanic David Cameron a afirmat, la rândul său, că regimul preşedintelui sirian nu are un viitor şi că acesta trebuie să renunţe la putere.

Siria este zdruncinată din 15 martie de proteste fără precedent împotriva regimului preşedintelui Assad, reprimate cu violenţă de autorităţi.

Potrivit ONU peste 2.200 de persoane au fost omorâte în cursul acestor manifestaţii.

Rusia a primit vineri şi o delegaţie a opoziţiei siriene, pe care a sfătuit-o să se angajeze “într-un dialog” cu puterea de la Damasc, iar luni s-a aflat la Moscova un consilier al preşedintelui sirian Bashar al-Assad.

sursa: RIA Novosti

What Next?

Related Articles