Medvedev – un discipol al lui Putin mai putin dur

Dmitri Medvedev si-a început ieri primul sau turneu european, cu destinatia – Germania, unde s-a intalnit cu Angela Merkel.


Desi multe dintre prerogativele de politica externa au fost pastrate de Vladimir Putin, actualmente sef al Guvernului rus, Occidentul asteapta de la noul presedinte al Federatiei, sa „liberalizeze” politica externa.

Una dintre ideile expuse de proaspatul presedinte a fost crearea unei „uniuni” a Europei nu doar între statele Uniunii Europene, ci în întregime, fara a discrimina tarile care nu sunt membre UE. Centrul de greutate este, fireste, Rusia, care reprezinta si ea, din punct de vedere geografic si istoric, o parte a Europei.

Pentru a-si dovedi la rândul sau deschiderea, presedintele rus a declarat ca Rusia este gata sa accepte ca în consortiile ce gestioneaza conductele de tranzit, sa fie cooptate atât state din UE, cât si companii din statele tranzitate. În opinia liderului, asta ar conduce la „o dependenta reciproca”.

Preşedintele rus, Dmitri Medvedev, a mai propus abandonarea pentru moment a negocierilor privind principalele dosare “controversate” ale momentului: statutul Kosovo, extinderea NATO şi instalarea scutului american anti-rachetă în Europa. El a apreciat că o pauză este binevenită pentru a ieşi din cercul vicios al negocierilor care nu duc la niciun rezultat:

“Mulţi încearcă în Occident să rezolve diferendele cu Rusia prin adaptarea abordării ruseşti la cea vestică. Dar Rusia doreşte doar relaţii pe picior de egalitate. Alţii doresc să nu se ia în serios chestiuni precum dezvoltarea democratică şi drepturile omului. Nouă nu ne convine această abordare. Şi noi privim drepturile omului drept valori fundamentale. Rusia este pregătită să susţină discuţii sincere şi pasnice pe temele controversate, de pe poziţii de egalitate.”

In privinta gazoductului North Stream, a carei varianta submarina pe sub Marea Baltica poate fi blocata din cauza impactului ecologic mult prea mare, Medvedev a subliniat ca proiectul rusesc North Stream „va intruni cerintele tuturor statelor europene în ceea ce priveste securitatea livrarilor de hidrocarburi”. În plus, Medvedev a asigurat-o pe Angela Merkel ca Rusia nu îsi va utiliza resursele energetice în scopuri politice si ca nici nu va „santaja” Europa.

Discursul a fost mult mai putin “dur” decât luarile de pozitie ale lui Vladimir Putin. Totusi, mici „întepaturi” au existat. Noul sef de la Kremlin a indicat ca este „preocupat” de dialogul tot mai greoi dintre Rusia si Europa, în special în ceea ce priveste încurajarea drumului catre NATO a unor state din „coasta Rusiei”. Preluând într-o versiune mai putin dura si o alta tema de pe agenda lansata de Putin, Medvedev a mentionat ca element de “discordie” si pozitia altor state europene fata de instalarea scutului american antiracheta.

sursa: Deutsche Welle; Bloomberg.com; Kommersant

What Next?

Related Articles