Masuri de intarire a cooperarii impotriva imigratiei ilegale

Reuniţi la Paris, miniştri din Franţa, Germania, Italia, Grecia, Marea Britanie, Belgia – ţară care deţine preşedinţia în exerciţiu a UE – şi Canada au decis să întărească cooperarea în lupta împotriva imigraţiei ilegale.

Declaraţia a fost făcută de ministrul francez al Imigraţiei, Eric Besson, la finalul unei întâlniri informale convocate de guvernul francez.

Deşi s-a anunţat că problema romilor nu s-a aflat pe agenda seminarului, Besson a apărat mult-criticata politică de repatriere a acestora către România şi Bulgaria. El a negat că Franţa operează “expulzări colective”, insistând că romii s-au repatriat voluntar, în schimbul unor sume de bani, şi a reiterat că Parisul respectă legislaţia europeană referitoare la libera circulaţie.

La rândul său, ministrul italian de interne Roberto Maroni a lăudat această politică drept un model de urmat. “Următorul pas în acest proces este crearea unui sistem european unificat în termeni legislativi, astfel încât toate statele să aibă aceleaşi reguli şi standarde pentru a gestiona mai bine un fenomen semnificativ”, a indicat Maroni.

El a subliniat, de asemenea, importanţa încheierii de acorduri bilaterale cu ţările din care provin imigranţii ilegali şi solicitanţii de azil. Acordul semnat în 2008 între Italia şi Libia a redus numărul imigranţilor ilegali de la 30.000 la circa 400, a exemplificat Maroni.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles