Masacrul comis de organizaţia jihadistă nigeriană Boko Haram

Boko Haram, terorism . foto globalsearch

Boko Haram, terorism . foto globalsearch

Organizaţia jihadistă nigeriană Boko Haram a comis recent, poate, cel mai mare atac terorist din istoria sa, ucigând aproximativ două mii de oameni în decursul a câteva zile.

Deşi informaţiile sunt puţine – deoarece masacrul s-a produs într-o zonă izolată din nord-estul Nigeriei – se pare că aproximativ 2.000 de persoane ar fi murit în atentatul gruparii Boko Haram, potrivit Business Insider, citat de AM.

Masacrul a avut loc în regiunea Baga şi în alte 16 comunităţi nigeriene de lîngă Lacul Chad, săptămâna trecută, când Franţa era răvăşită de atentatul din redacţia “Charlie Hebdo”. Prin urmare, atenţia întregii lumi era focusată în această parte a Europei.

 

 

Sursa: www.am, Business Insider

Atentatul din Nigeria, ţară în care muncesc numeroşi cetăţeni români, a avut loc într-o zonă a ţării în care Armata nu a dorit să intervină pînă acum.Prin urmare, tensiunea regională s-a amplificat, iar neintervenţia forţelor se securitate a contibuit la consolidarea grupării teroriste.

Amnesty International a descris atacul ca fiind “cel mai sângeros masacru din istoria organizaţiei Boko Haram”, citează The Guardian.

Guvernatorul regiunii, Abba Hassan, a declarat că “cele mai multe dintre victime sunt copii, femei şi bătrâni”, adică persoane care nu au putut fugi suficient de repede din calea insurgenţilor ce au invadat Baga, trăgând cu grenade şi mitraliere în locuitori”.

Extremiştii au desfăşurat mai multe atacuri, reuşind să ucidă mii de oameni, ale căror cadavre au fost lăsate imprăştiate pe străzi.

Autorităţile nigeriene au ripostat prin lovituri aeriene şi au trimis forţe militare importante în regiune.

Un purtător de cuvânt al civililor care au format un grup de apărare, a declarat că “s-au apucat de numărat cadavrele de pe străzi, dar au renunţat, pentru că erau prea multe”.

Atentatul a fost comis cu doar câteva săptămâni înainte de alegerile prezidenţiale din Nigeria. Se preconizează că apropierea alegerilor va declanşa şi mai multe conflicte sângeroase.

What Next?

Related Articles