Marko Bela va cere declasificarea documentelor care se refera la evenimentele din 1990 de la Targu Mures

Preşedintele UDMR, Marko Bela, a anunţat că va solicita declasificarea tuturor documentelor care se referă la evenimentele din 19-20 martie 1990 de la Tîrgu Mureş.

Potrivit acestuia la Tîrgu Mureş a existat un conflict sângeros între cele două comunităţi, română şi maghiară, “nu în mod spontan, ci la instigarea unora”, respectiv a unor “persoane care au făcut parte din vechea nomenclatură de dinainte de 1989 şi care au avut interesul de a menţine în continuare o tensiune şi de a împinge eventual într-un conflict cele două comunităţi”.

Menţionând că acest conflict s-a soldat cu morţi şi foarte mulţi răniţi, Marko a susţinut că, la marcarea a 20 de ani de la aceste evenimente, este foarte bine să fie accentuat ce s-a întamplat acolo, precum şi învăţămintele care pot fi trase.

Marko Bela a arătat că o astfel de măsura ar fi indicată în condiţiile în care în două şedinţe consecutive Guvernul a declasificat o serie de dosare ale Revoluţiei care până acum au fost inaccesibile. “Eu cred că la fel trebuie să fie declasificate şi acele dosare care se referă la zilele de 19-20 martie din Tîrgu Mureş şi, în general, ceea ce s-a întâmplat şi ceea ce s-a încercat prin instigarea unora în zilele acestea. Aşa cum avem dreptul să ştim ce s-a întâmplat în decembrie 1989, fiindcî de fapt ne privesc pe noi toţi acele evenimente, la fel avem dreptul să ştim ce s-a întâmplat în martie 1990 la Tîrgu Mureş”, a mai spus el.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles