Marko Bela si Kelemen Hunor – declaratii la Budapesta

Prezenţi la Budapesta, pe data de 26 ianuarie, liderii UDMR, Béla Markó şi Hunor Kelemen, au făcut mai multe declaraţii. Astfel, preşedintele UDMR, Béla Markó, care este şi vicepremier al Guvernului Românei, a afirmat că “UDMR a reuşit să ajungă la un acord cu Partidul Democrat-Liberal cu privire la modalităţile de combatere a actualei crize economice”.

“Am reuşit să ajungem la o înţelegere cu privire la un obiectiv important, atât pentru noi, cât şi pentru Ungaria, şi anume accelerarea procesului de descentralizare” – a declarat Béla Markó, care a adăugat că “întărirea consiliilor judeţene şi a celor locale se va face prin înfiinţarea instituţiilor poliţiei locale, care vor fi subordonate administraţiei locale”.

Planul de descentralizare se referă şi la instituţiile din învăţământ şi sănătate.

“Administraţiilor locale trebuie să li se transfere de la Executiv atât competenţele, cât şi resursele bugetare – a precizat preşedintele UDMR”

Potrivit lui Béla Markó, “întărirea consiliilor locale şi a consiliilor judeţene este un obiectiv deosebit de important pentru maghiarii din România. Béla Markó a accentuat: “O comunitate maghiară poate fi puternică pe plan local. Noi avem un interes şi mai mare decât populaţia majoritară ca administraţia locală să deţină cât mai multe competenţe“.

Referindu-se la acordul de coaliţie convenit cu premierul Emil Boc şi cu PD-L, Béla Markó a declarat că “interesul maghiarilor din Transilvania este ca UDMR să fie la guvernare, chiar şi într-o perioadă deosebit de dificilă“, adăugând că “noi ne angajăm să paricipăm la guvernare numai dacă putem să stabilim condiţii corespunzătoare“.

Preşedintele UDMR a adăugat că vor exista şi o serie de proiecte de lege ale căror dezbatere şi adoptare nu se va face foarte uşor, unul din acestea fiind Proiectul legii minorităţilor naţionale.

Făcând o evaluare a intrării UDMR la guvernare, Béla Markó a afirmat că, “dacă UDMR ar fi rămas în opoziţie, spaţiul de manevră al maghiarilor din România ar fi fost mult mai redus, în condiţiile în care nici Ungaria şi Uniunea Europeană nu au mijloace eficiente” de a apăra depturile minorităţilor naţionale“.

Preşedintele executiv al UDMR, Hunor Kelemen, care este şi ministrul Culturii şi patrimoniului naţional, a afirmat următoarele:

“Faptul că, după 20 de ani de la schimbarea de regim, un politician maghiar a ajuns în fruntea Ministerului Culturii reprezintă o schimbare de mentalitate la nivelul societăţii şi al politicii româneşti”.

În opinia lui Hunor Kelemen, anul 2010 va reprezenta o perioadă de tranziţie din punctul de vedere al guvernării, deoarece actualul executiv a primit bugetul “de-a gata”. Cu toate acestea, dorim să pregătim pentru perioada 2011 – 2012 o serie de programe importante. Dorim să demarăm program de restaurare a bisericilor maghiare din epoca Arpadiană, asemănător programului de reabilitare a bisericilor din lemn ortodoxe. Dorim să elaborăm un sistem de burse, cu ajutorul căruia să fie sprijiniţi artiştii plastici, şi intenţionăm să elaborăm un cod al protejării patrimoniului naţional.

 

 

Sursa: RADOR

What Next?

Related Articles