Marii lideri ai UE în primul summit după Brexit

Merkel, Hollande şi Renzi dupa BREXIT. foto wwwdw

Merkel, Hollande şi Renzi dupa BREXIT. foto wwwdw

Liderii statelor membre UE demarează tratative la Bruxelles, pe 28 iunie, cu scopul găsirii unor soluţii pentru dezvoltarea şi întărirea securităţii Uniunii Europene.  În urma deciziei cetăţenilor britanici de a părăsi alianţa, necesitatea aplicării unor reforme este din ce în ce mai reală.
Importanţa reuniunii este determinată de starea de incertitudine cu care se confruntă UE şi de teama crescândă că uniunea va fi “afectată permanent” de  plecarea Regatului Unit.

Şeful Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, este aşteptat la summit-ul de marţi, 28 iunie, pentru a informa liderii europeni cu privire la impactul financiar pe care îl va avea decizia Regatului Unit de a părăsi Uniunea Europeană.

Germania, Franţa şi Italia declară că scopul lor principal “este găsirea unor soluţii la starea de incertitudine cu care UE se confruntă”.

Cu o zi înainte de summit, luni, 27.06.2016, cancelarul german, preşedintele francez şi premierul italian au declarat că “Europa este unită, iar negocieri cu Marea Britanie referitoare la viitoarea sa relaţie cu Uniunea Europeană nu vor avea loc pană ce cea dintâi nu va invoca Articolul 50 din Tratatul de la Lisabona şi va începe procesul de părăsire al Uniunii”.

Cu toate acestea, Prim-ministrul britanic, David Cameron susţine că “acest lucru nu va avea loc până la înlocuirea sa”, preconizată în luna septembrie.

Acesta va participa la summit marti, iar miercuri discuţiile vor continua fără el.

Actiunea britanică a declanşat un val de nelinişte printre ţările europene, Olanda, Franţa şi Germania având acum o altă perspectivă asupra apartenenţei la  Uniune.

Între timp, Lituania îi cere statului britanic să clarifice dacă decizie sa de a pleca din UE este ”clară şi permanentă”. Ministrul de Externe, Linas Linkevicius a declarat că “dacă decizia este ireversibilă, tratativele ar trebui să inceapă fără nicio întârziere , întrucât situaţia actuală este nocivă pentru milioane de europeni.”

Sursa: www.dw.com

 

Luana Husariu

What Next?

Related Articles