Marele seism din Romania se va produce in 2014?

Directorul Institutului Naţional de Fizică a Pământului, prof. Gheorghe Mărmureanu susţine că “marele seism va fi unul de mare adâncime şi nu va veni în viitorul foarte apropiat”.


„Vrancea nu este încă pregătită pentru marele cutremur. Jos, sistemul se încarcă foarte greu. Până la marele cutremur nu se va produce nici unul intermediar. Când spun intermediar, mă refer la un cutremur de mare adâncime”.

“Cutremurele adânci se numesc intermediare, iar cele de suprafaţă, cele care se produc la o adâncime de 15-20 de kilometri, se numesc normale”, a precizat profesorul Mărmureanu.

Profesorul Mărmureanu susţine că până în 2014, nu este posibil să se producă un seism cu magnitudinea de peste 6 grade pe Richter.

„Ciclicitatea producerii unui cutremur de peste 6 grade este de 10 ani. S-a produs în 2004, iar următorul va fi în 2014. Un cutremur de până în 7 grade nu pune în pericol vieţile oamenilor. Cutremurele catastrofale sunt începând cu 7,1 grade pe Richter. Peste această magnitudine, Vrancea devine periculoasă”, a mai precizat profesorul Mărmureanu.

“Marele cutremur nu va avea o magnitudine mai mare de 7,5 grade pe scara Richter şi se va simţi până la Chişinău, Odessa şi Moscova. Unda seismului va merge pe direcţia nord-est, va afecta oraşele Focşani, Bacău, Iaşi şi mai puţin oraşul Bucureşti.

 

 

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles