Marea Britanie şi Irlanda continuă restricţiile împotriva forţei de muncă din România

UE si Romania. foto e-worktoday.

Purtătoare de cuvânt a comisarului european pentru ocuparea forţei de muncă, afaceri sociale şi incluziune Laszlo Andor a confirmat pentru AGERPRES că, Comisia Europeană a primit până în prezent de la Marea Britanie şi Irlanda notificări privind intenţia acestora de a menţine şi după 31 decembrie 2011 măsurile tranzitorii impuse lucrătorilor români şi bulgari.

Vineri Comisia a fost notificată de către autorităţile de la Dublin, după ce Londra făcuse acelaşi lucru în 24 noiembrie.

Tratatul de aderare din 2005 le permite ţărilor UE-25 (ţările fondatoare şi cele care au aderat la UE până la 1 ianuarie 2007) să restricţioneze temporar accesul liber al lucrătorilor din România şi Bulgaria pe pieţele lor de forţă de muncă pentru a pregăti libertatea deplină de circulaţie a muncii în UE. Perioada de tranziţie generală de 7 ani este împărţită în trei etape (2 plus 3 plus 2 ani).

În decursul perioadei de 7 ani, o clauză de salvgardare permite unui stat membru să reintroducă restricţiile dacă există perturbări grave pe piaţa forţei de muncă sau pericolul acestora (aşa cum a procedat Spania la 22 iulie acest an). Măsurile tranzitorii se vor încheia în mod irevocabil la 31 decembrie 2013.

Statele membre care în prezent restricţionează accesul lucrătorilor români şi bulgari pe pieţele lor ale forţei de muncă (Belgia, Germania, Irlanda, Franţa, Italia, Luxemburg, Malta, Olanda, Marea Britanie şi Austria) au redus restricţiile în unele sectoare/profesii sau au simplificat procedurile comparativ cu regulile aplicate înaintea aderării României şi Bulgariei la UE.

Marea Britanie, Olanda şi Irlanda au anunţat menţinerea restricţiilor respective până la finalul anului 2013, iar Germania o relaxare a condiţiilor de acces în anumite sectoare. Până la sfârşitul anului, Comisia Europeană trebuie să fie notificată de toate cele 10 state menţionate în legătură cu ridicarea sau menţinerea restricţiilor pentru lucrătorii români şi bulgari.

Guvernul de la Madrid a decis la 22 iulie anul acesta să suspende unilateral legislaţia UE privind libera circulaţie a lucrătorilor români ca urmare a unei perturbări grave generalizate a pieţei forţei de muncă şi a cerut Comisiei, aşa cum prevede clauza de salvgardare, să declare suspendată legislaţia UE în domeniu. Executivul UE a aprobat cererea Spaniei la 11 august, autorizând ţara să restricţioneze temporar accesul pe piaţa sa a forţei de muncă pentru lucrătorii români până în 31 decembrie 2012.

Parlamentul European a adoptat joi o rezoluţie în care solicită încă o dată înlăturarea “măsurilor tranzitorii” pentru lucrătorii români şi bulgari pe piaţa forţei de muncă din UE, susţinând că nu există niciun argument economic pentru menţinerea acestor măsuri în niciun stat membru. Rezoluţia solicită Comisiei să propună o definiţie clară a termenului ‘perturbare gravă pe piaţa forţei de muncă’.

sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles