Marea Britanie – posibilă introducerea de permise de muncă pentru imigranţi

Marea Britanie. foto realitatea.ro

Marea Britanie. foto realitatea.ro

Ministrul britanic de Interne, Amber Rudd, a declarat că “studiază posibilitatea introducerii unui sistem de permise de muncă pentru imigranţi”. Aceasta,  pentru a controla imigraţia din statele Uniunii Europene.
Se urmăreşte în acest fel scăderea numărului imigranţilor şi aplicarea unui anumit criteriu de selecţie:vor fi primiţi cei care aduc valoare economiei din Marea Britanie.

Ministrul a explicat la BBC în cadrul unui interviu că “este categoric hotărâtă să reducă numărul lucrătorilor din UE, aşa cum a votat majoritatea la referendumul din 23 iunie şi cum a promis premierul Theresa May”.

Nu a furnizat detalii cum s-ar putea atinge acest obiectiv, pentru că negocierile nu au fost încă demarate, însă a declarat:
“De îndată ce vom părăsi UE vom avea control total pentru a stabili cine intră şi cine nu în Regat.”

Pe de altă parte, a explicat Amber Rudd, mecanismul ce va fi stabilit va ţine cont şi de nevoile economiei care, în anumite sectoare, depinde de forţa de muncă străină.

„Vom studia – pentru a vedea cum putem obţine ce este mai bine pentru economie –  reducând numărul imigranţilor, dar protejându-i pe aceia care chiar adaugă valoare economiei”, a spus Rudd.

Londra a format luna trecută o comisie de anchetă transpartinică ce va analiza statutul legal pe care l-ar putea avea după Brexit cetăţenii UE aflaţi acum în Marea Britanie.

Analiza va fi încheiată în toamnă şi va putea fi folosită pentru viitoarea decizie politică pe această temă, dar şi în negocierile cu statele membre.

Comisia este condusă de laburista Gisela Stuart, fost co-preşedinte al taberei LEAVE, care a declarat că cele aproximativ trei milioane de muncitori din UE trebuie să afle cât mai curând dacă li se va permite să mai rămână în Marea Britanie şi în ce condiţii.

Noul guvern de la Londra a dat de înţeles că statutul cetăţenilor UE va fi protejat atât timp cât poate fi negociat un acord de reciprocitate, considerând că nu ar fi înţeleaptă garantarea deplină a drepturilor muncitorilor din Uniune fără un acord pentru britanicii aflaţi în afara ţării.

Parlamentari din toate partidele se împotrivesc, însă, explicând că oamenii “nu sunt monedă de schimb”.

Sursa: BBC, www.cursdeguvernare

What Next?

Related Articles