Loya Jirga a aprobat Tratatul de securitate cu SUA

Loya Jirga. foto wikipediaMarea Adunare tradiţională afgană, a aprobat, pe data de 24 noiembrie, Tratatul de securitate cu SUA. Reprezentanţi ai acestei Adunări i-au solicitat preşedintelui Hamid Karzai să promulge cât mai repede acest Acord, în condiţiile în care preşedintele afgan intenţionează să amâne semnarea lui.

“Acest acord a fost aprobat de membrii Loya Jirga”, a declarat Fazul Karim Imaq, vicepreşedinte al Marii Adunări, reunite de joi, 21 noiembrie, la Kabul.

“Loya Jirga îi cere preşedintelui să promulge acest acord până la sfârşitul lui 2013″, a mai spus Imaq, citează AGERPRES.

Tratatul bilateral de securitate trebuie să stabilească condiţiile menţinerii unei prezenţe militare americane în Afganistan, după retragerea celor 75.000 de soldaţi ai NATO, la sfârşitul lui 2014.

După luni de negocieri dificile, Kabulul şi Washingtonul au ajuns la un acord săptămâna aceasta cu privire la textul tratatului.

Pe 21 noiembrie, la deschiderea lucrărilor Marii Adunări, Karzai a anunţat că Aacordul, care trebuie să fie aprobat şi de parlament, “nu va fi promulgat decât după alegerile prezidenţiale, programate programate să aibă loc pe 5 aprilie 2014″. Aflat la putere din 2001, cu sprijinul SUA, Karzai nu mai poate participa la acest scrutin, Constituţia afgană interzicându-i un al treilea mandat.

Perspectiva acestei amânări, nemulţumeşte SUA, care atenţionează că “o amânare adiţională nu este nici practică, nici de luat în calcul”, şi lasă să se înţeleagă că posibilitatea unei retrageri totale a trupelor americane nu este exclusă.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles