Manifestaţiile continuă în Bulgaria

Manifestatii in Bulgaria. foto antena3

Manifestatii in Bulgaria. foto antena3

Aproximativ 3000 de persoane au încercuit Parlamentul bulgar, împiedicând deputaţii şi miniştrii să părăsească clădirea timp de mai multe ore, înainte de a fi dispersaţi de poliţie. După 40 de zile de manifestaţii, guvernul pare rupt de o societate în plină (r)evoluţie.

Câteva zeci de parlamentari, trei miniştri, mai mulţi ziarişti şi reprezentanţi ai sindicatelor au fost obligaţi să rămână în clădirea parlamentului bulgar după ce mii de manifestanţi au blocat în seara zilei de 23 iulie toate ieşirile.

Câteva mii de locuitori ai Sofiei au ieşit in stradă pentru a protesta împotriva guvernului socialistului Plamen Oraşarski. Manifestanţii acuză acest cabinet de legături cu mafia, după ce, la 14 iunie, la propunerea Executivului, Parlamentul a ales un parlamentar foarte controversat la  şefia Agenţiei de Securitate Naţională.

Ca de obicei, cei mai mulţi protestatari au ieşit în stradă în timpul serii, după ora 18.00. Spre deosebire de serile precedente însă, parlamentul nu a fost gol, în clădire aflandu-se câteva zeci de parlamentari reuniţi pentru a discuta Proiectul de rectificare a bugetului. Când au aflat că în clădire sunt parlamentari, protestatarii au blocat toate căile de acces din şi spre parlament.

După ora 22.00, forţele de ordine au încercat să îi scoată pe oficialii rămaşi în parlament cu ajutorul unui autocar, dar au eşuat după ce protestatarii au aruncat cu pietre şi alte obiecte contondente, spărgând ferestrele vehiculului, care a fost nevoit să se întoarcă. Mai multe persoane au fost rănite. Mulţi dintre protestatari se plâng că au fost loviţi de jandarmii care au încercat să elibereze drumul pentru autocar.

Guvernul încropit după negocieri oarecum îndoielnice, purtate între două principale partide bulgare, încearcă să dea dovadă de legitimitate politică, impunând Parlamentului măsuri pe termen scurt şi lung. Aceste eforturi sunt spulberate însă de manifstaţiile zilnice şi de instabilitatea politică.

Starea precară a scenei politice şi nemulţumirea populară scot în evidenţă faptul că politica din Bulgaria a stagnat şi că o schimbare spre o bună guvernare, adaptată cerinţelor secolului al 21-lea este imperios necesară.

Surse: Presseurop, Agerpress

 

Bianca Simion, InfoMondo

 

What Next?

Related Articles