Manifestaţii violente în Sudan: cel puţin 50 de morţi

violente in Sudan. foto AFP

violente in Sudan. foto AFP

Cel puţin 50 de persoane au fost ucise, într-un interval de patru zile, în cursul unor manifestaţii antiguvernamentale în Sudan iscate din cauza ridicării subvenţiilor la preţurile la carburanţi, de către forţele de securitate sudaneze, relatează Reuters.

Aceasta este una dintre cele mai mari tulburări cu care s-au confruntat autorităţile sudaneze din ultimii ani.

Impulsionati de creşterea subvenţiilor pentru combustibili, începând de luni, mii de oameni au ieşit în stradă în Khartoum şi în regiunile centrale din Sudan pentru a protesta împotriva corupţiei, cerând deopotrivă preşedintelui  Omar Hassan Bashir să demisioneze.

Poliţia din Sudan, care a reprimat protestele, a declarat, joi seara, că în luptele cu protestatarii au murit 29 de persoane, printre care şi ofiţeri de poliţie. Activişti ai opoziţiei sudaneze au aproximat numarul morţilor la peste 100.

Amnesty International – cu sediul la Londra,  şi Centrul African pentru Justiţie şi Studii de Pace –  cu sediul în New York,  au declarat că cel putin 50 de persoane au fost ucise, cu lovituri cu lovituri în cap sau piept, citând martori, rude, medici şi jurnalişti. Și Human Rights Watch a confirmat că numărul morţilor a fost mai mare decât cel oficial de doar 29, însă nu a oferit alte informaţii.

Media de vârstă a victimelor este între 19 şi 26 de ani , după cum grupurile de apărare a drepturilor omului au spus într-o declaraţie. Mai mult,  sute de oameni au fost reţinuţi.

Opoziţia divizată şi prea puţin influentă a Sudanului a încercat de mai multe ori să declanşeze în această ţară o “primăvară arabă”, pentru a destitui preşedintele, dar nu a reuşit să mobilizeze masele aşa cum s-a întâmplat în Egipt sau Libia.

Bashir se bucură încă de un sprijin din partea armatei, a aparatului de securitate, a partidului de guvernământ şi a celor mai bogaţi sudanezi, cu profunde interese de afaceri.

 

Simion Bianca, InfoMondo

Sursa: Reuters

What Next?

Related Articles