Mandatul Secretarului general al NATO – prelungit cu încă 2 luni

Anders Fogh Rasmussen. foto realitatea.net.

Anders Fogh Rasmussen. foto realitatea.net.

Mandatul Secretarului general al NATO, Anders Fogh Rasmussen, a fost prelungit cu încă 2 luni.Cele 28 de state-membre NATO au convenit să prelungească cu două luni acest mandat, pentru a-i permite să participe la viitorul summit al Alianţei Nord-Atlantice din 4 şi 5 septembrie 2014.
Mandatul lui Anders Fogh Rasmussen – care ar fi urmat să se încheie la 31 iulie 2013 – a fost deja prelungit cu un an, până la 31 iulie 2014.

Ambasadorii permanenţi ai ţărilor aliate au decis, în cadrul unei reuniuni desfăşurate la Bruxelles, să-i prelungească mandatul.

Decizia a fot luată pentru a-i permite să pregătească şi să prezideze summitul NATO care va avea loc în Ţara Galilor, în 4 şi 5 septembrie 2014, a anunţat NATO într-un comunicat.

“Dl. Rasmussen le-a mulţumit statelor-membre şi a acceptat propunerea de a-şi prelungi mandatul până la 30 septembrie anul viitor”, se mai menţionează în comunicat.

Summitul va avea loc, în condiţii de înaltă securitate, în complexul hotelier Celtic Manor, situat în apropiere de Newport, în sudul Ţării Galilor.

Ultimul summit NATO a fost găzduit de preşedintele american Barack Obama la Chicago, în 2012.

Al 12-lea Secretar general al NATO, fostul premier danez în vârstă de 60 de ani a fost numit în 2009 pentru un mandat de patru ani.

Statutul Alianţei Nord-Atlantice nu permite un nou mandat, dar sunt posibile prelungirile.

Summitul din septembrie 2014 urmează a fi consacrat în mare parte Afganistanului, unde NATO ar trebui să-şi încheie la sfârşitul anului viitor cea mai lungă misiune de luptă de la înfiinţarea sa.

Ţările NATO intenţionează să menţină o prezenţă militară şi după sfârşitul misiunii actuale, dar acordul care va reglementa acest lucru, negociat de Washington şi Kabul nu a fost încă semnat de preşedintele afgan Hamid Karzai.

Printre succesorii lui Rasmussen s-ar afla italianul Franco Frattini, fost comisar european şi ministru al afacerilor externe, actualii miniştri ai apărării din Belgia, Pieter de Crem, şi Polonia, Radoslaw Sikorski.

What Next?

Related Articles