Mai mulţi studenţi greci, la universităţile din România şi Bulgaria

studenti. foto stiridinsurse

Este posibil ca numărul studenţilor greci care vor urma cursurile universităţilor din România să crească. Cea care îi determină să ia o astfel de decizie este criza economică cu care se confruntă ţara lor de origine.
Potrivit cotidianul grec Imerissia, “opt din zece studenţi greci care s-au înscris deja la Universităţi din Cehia şi Slovacia încearcă să se transfere în România şi Bulgaria, aceasta deoarece costurile de trai sunt mai mici.
În afară de studenţii greci, şi alţi europeni aleg să studieze în aceste două ţări pentru a economisi bani, potrivit news247.gr.

În 2008, când a început recesiunea la nivel mondial, interesul tinerilor greci de a studia în ţări ca Marea Britanie, Italia, Franţa, Germania şi Statele Unite a scăzut în mod semnificativ în contrast cu ţările balcanice.
Astfel în 2011 erau 2.339 de studenţi greci în universităţi din Bulgaria, România, Slovacia şi Cehia, comparativ cu 1.315 în 2007.

Numărul lor ar putea creşte până la aproximativ 2.600, Grecia fiind în al cincilea an consecutiv de recesiune şi în al doilea an şi jumătate de măsuri de austeritate dure care au condus la tăieri ale cheltuielilor guvernamentale, inclusiv în domeniul educaţiei.

Cele mai populare universităţi din ţările balcanice în rândul grecilor sunt cele de Medicină, Stomatologie şi Farmacie (28 la sută), Pedagogie şi Drept (24 la sută), urmate de Politehnică (20 la sută) şi Studii Economice (16 la sută).

Sursa: news247.gr

What Next?

Related Articles