Macron vizează ridicarea stării de urgență din Franța până la sfârșitul anului

Președintele Franței, Emmanuel Macron , sursa: CNBS

Președintele Franței, Emmanuel Macron , sursa: CNBS

Președintele Franței, Emmanuel Macron și-a exprimat dezideratul de a ridica starea de urgență implementată în anul 2015, urmărind totodată să îmbunătățească măsurile de securitate pentru a face față amenințărilor la care este expus statul francez.

Macron a declarant luni, 03.07.2017, într-o ședință comună a parlamentului: “Guvernul intenționează să materializeze toate acțiunile necesare pentru a preveni noi atacuri, acest proces realizându-se într-o manieră care nu lasă loc de milă, regrete sau orice fel de slăbiciune”, stipulând totodată că aceste modificări se vor realiza într-un mod care va asigura respectarea drepturilor și libertăților omului, luându-se în considerare creșterea atribuțiilor poliției și implicit și puterii acestui organ.

Liderul francez preconizează că ridicarea stării de urgență se va executa până la sfârșitul acestui an.

Mai mult, Macron a promis să mențină prezența militară franceză în străinătate, cu precădere în Irak și Siria, evidențiind necesitatea continuării dialogului și a negocierii. Președintele francez și-a reiterat în numeroase rânduri dorința de a consolida Uniunea Europeană, alianță politico-economică care încă resimte efectele Brexitului. Totodată, urmarește eliminarea stigmatului conform căruia uniunea este “distantă, nepăsătoare și birocratică”.

Schimbările la care aspira în ceea ce privește statul francez sunt reformatarea sectorului muncii și imbunătățirea sistemului politic printr-o augmentare a transparenței și eticii. El semnalează că electoratul tăgăduiește să mai accepte corupția, fenomen odinioară prevalent în Franța.

O metamorfozare notabilă pe care o va aduce Macron este diminuarea numărului de locuri în Parlament cu o treime, pentru a concretiza un Guvern mai eficient, plan care-i aduce critici considerabile, preșendintele fiind catalogat, printre altele, drept “o amenințare la adresa democrației.”

 

Luana Husariu, InfoMondo

Surse: The GuardianIndependent.co, Al Jazeera

 

 

 

What Next?

Related Articles