Londra – Întâlnire bilaterală anglo-poloneză

Theresa May  foto www.telegraph

Theresa May foto www.telegraph

Premierul britanic, Theresa May, se întâlneşte în cursul zilei de 28 noiembrie cu omoloaga sa poloneză, Beata Szydlo, la sediul guvernului din Downing Street. Pe agenda discuţiilor se va afla ca subiect principal consecinţele Brexitului, relatează AFP, citat de AGERPRES.
Întrevederea are loc pe fondul îngrijorării Varşoviei privind soarta, după Brexit, a celor peste 800.000 de polonezi plecaţi să trăiască şi să muncească în Marea Britanie. Aceştia constituie una din cele mai importante minorităţi naţionale prezente în UK.


“Sunt hotărâtă să acţionez în aşa fel încât Brexitul să nu slăbească legăturile noastre cu Polonia, ci să servească drept catalizator pentru a le întări”, a declarat într-un comunicat conservatoarea Theresa May, înaintea întâlnirii dintre cei doi premieri alături de 14 miniştri.

Theresa May a anunţat că va declanşa până la sfârşitul lunii martie 2017 procedura oficială de ieşire efectivă a Marii Britanii din UE.

Partizanii Brexitului se tem în special de afluxul în Marea Britanie a sutelor de mii de cetăţeni din alte state ale UE în căutarea unui loc de muncă.

Theresa May a declarat că doreşte să reducă acest număr păstrând în acelaşi timp un acces “maxim” pe piaţa unică pentru firmele britanice, ceea ce au exclus liderii europeni favorabili menţinerii liberei circulaţii a persoanelor.

Într-un interviu acordat Bloomberg la 21 noiembrie, preşedintele Poloniei, Andrzej Duda, a afirmat că #ar fi periculos ca un grup de oameni politici (europeni) îndârjiţi să încerce “să îi pedepsească pe britanici sau Regatul Unit pentru că au îndrăznit să părăsească UE”.

O recrudescenţă a agresiunilor împotriva străinilor, în special contra polonezilor, a fost semnalată după referendumul de la 23 iunie.

Miniştrii polonezi de Externe şi de Interne s-au deplasat la Londra la începutul lunii septembrie după un atac împotriva a doi concetăţeni la Harlow. Cu câteva zile înainte, un muncitor polonez a fost ucis în același oraş, situat la nord-est de Londra, de către un grup de tineri rasişti.

Sursa AFP, AGERPRES

What Next?

Related Articles