Londra dezminte implicarea in “revolutia de catifea” de la Teheran

Marea Britanie a dezminţit afirmaţiile potrivit cărora ar fi implicată într-un complot pentru încurajarea “revoluţiei de catifea” în Iran după alegerile prezidenţiale puternic contestate.


Londra a criticat, totodată, inculparea unui angajat local al Ambasadei Marii Britanii de la Teheran.

“Inculparea unor persoane acuzate se bazează pe o eroare de interpretare grosolană a ceea ce constituie activitatea legitimă a ambasadelor şi a angajaţilor lor naţionali şi locali în oricare ţară din lume”, a declarat un purtător de cuvânt al Foreign Office-ului.

“Marea Britanie nu este implicată în nici un complot vizând să aducă atingere Republicii Islamice Iran printr-o pretinsă revoluţie de catifea sau prin orice alt mijloc”, a adăugat MAE britanic.

Londra a condamnat inculparea lui Hossein Rassam, responsabil din domeniul analizei politice al Ambasadei britanice din Iran, care este judecat împreună cu franţuzoaica Clotilde Reiss, angajată a Ambasadei Franţei la Teheran.

Ministrul britanic de externe David Miliband a calificat procesul lui Rassam drept “o ultimă provocare din partea Iranului” de la alegerile prezidenţiale contestate, exprimându-şi “profunda preocupare în legătură cu acuzaţiile nejustificate” aduse acestuia.

Preşedintele francez Nicolas Sarkozy a salutat pe 11 august eliberarea angajatei iraniene a Ambasadei franceze Nazak Afshar, dar a făcut apel la Iran s-o elibereze şi pe Clotilde Reiss, care a fost acuzată de spionaj.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles