Liderul suprem iranian: “Statele Unite nu sunt demne de încredere pentru a relua legăturile diplomatice”

Ayatollah Ali Khamenei - foto commons. wikimedia

Ayatollah Ali Khamenei – foto commons. wikimedia

Conducătorul suprem al Republici Islamice Iran, Ayatollahul Ali Khamenei, i-a cerut noii administrații a Iranului „să fie precaută în relațiile sale cu Statele Unite”, afirmând că „Washingtonul nu s-a dovedit a fi un partener demn de încredere pentru a relua legăturile diplomatice”, relatează Al Jazeera și Al Arabiya.

Prezent la o întâlnire a oficialilor de rang înalt cu ocazia Ramadanului, Khamenei a declarat că nu a interzis și nici nu va interzice discuțiile cu Statele Unite, doar că „poziția Washingtonului în anumite chestiuni îi confirmă încă o dată că nu ar trebui să fie optimist”.

Khamenei a mai adăugat că „Iranul trebuie să descifreze obiectivele ascunse ale adversarilor săi, altfel, va avea de suferit”.

Aceste ramarci ale liderului suprem iranian au venit la mai puțin de o săptămână după ce foști oficiali americani au cerut administrației conduse de Barack Obama să fructifice deschiderea pe care o afișează noul președinte iranian, și să utilizeze toate intrumentele diplomatice în speranța că cele două state vor relua legăturile diplomatice întrerupte în 1980.

Atitudinea Statelor Unite este de înțeles, pentru că noul președinte al Iranului, Hassan Rouhani, care va fi investit în funcție pe 3 august, este considerat de unii analişti politici ca fiind un cleric moderat care „prezintă o oportunitate de potențial major”.

În plus, Rouhani și-a manifestat intenția de a coopera cu comunitatea internațională pentru a detensiona atmosfera creată de dosarul nuclear iranian.

Cu toate că retorica noului președinte dă speranțe că această chestiune delicată poate fi rezolvată, nu trebuie să pierdem din vedere faptul că, în final, conducătorul suprem este cel care are ultimul cuvânt în privința deciziilor importante din politica Iranului.

Reamintim că Iranul și Statele Unite nu mai întrețin relații diplomatice oficiale de peste trei decenii. În timpul Revoluției Islamice din 1979, ambasada SUA din Teheran a fost asediată, iar diplomații luați ostatici. În urma acestei situații de criză, în 1980, SUA a rupt legăturile diplomatice oficiale cu Iranul.

Surse: Aljazeera, Alarabya

Sergiu-Constantin Dur,  InfoMondo

What Next?

Related Articles