Liderii politici din intreaga lume – solidari cu Polonia dupa moartea lui Lech Kacynski

Moartea neaşteptată a preşedintelui Poloniei, Lech Kaczynski, pe 10 aprilie, a şocat opinia publică mondială şi liderii din întreaga lume.


Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a afirmat că “Lech Kaczynski a fost un distins om de stat, care a jucat un rol esenţial în mişcarea Solidaritatea şi a fost foarte admirat în Statele Unite, ca lider devotat progresului păcii şi demnităţii umane”. Obama a adăugat că decesul preşedintelui polonez într-un accident de avion este “devastator pentru Polonia, Statele Unite şi omenire”.

Premierul italian Silvio Berlusconi a declarat că “este un moment de doliu pentru o ţară prietenă şi Italia i se alătură din toată inima”.

Premierul Olandei, Jan Peter Balkenende, a afirmat la postul public de televiziune că moartea lui Lech Kaczynski este “un dezastru de o amploare fără precedent”.

Preşedintele Franţei, Nicolas Sarkozy, a apreciat că, prin moartea omologului său polonez, “Franţa pierde un prieten, care şi-a dedicat viaţa patriei”.

Preşedintele Israelului, Shimon Peres, a declarat că “această tragedie este o lovitură teribilă pentru poporul polonez şi pentru întreaga lume”.

Secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-moon, s-a arătat şocat de moartea lui Lech Kaczynski, care “şi-a servit ţara şi poporul cu distincţie şi convingere”.

Şefa diplomaţiei europene, Catherine Ashton şi Guvernul Spaniei, ţară care deţine preşedinţia rotativă a UE, au transmis condoleanţe Poloniei.

Preşedintele Traian Băsescu se alătură “doliului poporului polonez” după moartea preşedintelui Lech Kaczynski şi a primit cu “profundă tristeţe” vestea tragediei aviatice în care acesta şi-a pierdut viaţa, se spune în mesajul de condoleanţe transmis imediat după aflarea tragicei veşti, de către şeful statului român.

“Am primit cu profundă tristeţe vestea tragediei aviatice în care şi-a pierdut viaţa Preşedintele Poloniei, Lech Kaczyński, alături de numeroşi demnitari şi cetăţeni polonezi. Comemorarea a 70 de ani de la Masacrul de la Katyn, ceremonie la care urma să participe astăzi Preşedintele Poloniei, adaugă o dimensiune istorică şi simbolică tragediei prin care trece astăzi poporul prieten polonez.În acest moment de durere profundă, poporul român şi eu însumi ne alăturăm doliului poporului polonez. Dumnezeu să-i odihnească în pace!”

Sursa: RADOR, MEDIAFAX

What Next?

Related Articles