Liderii din zona euro “suflă în iaurt” – cer Greciei un angajament scris

Merkel, Sarcozy si Papandreou. foto openeuropeblog

O veche vorbă românească spune că “Cine se arde cu ciorbă, suflă şi în iaurt!”. Deşi nu prea cred că repezentanţii ţărilor din zona euro cunosc acest proverb, după mişcările ce au avut loc în ultima săptămână în cadrul UE, generate de Grecia şi de situaţia sa precară, din punct de vedere financiar, miniştrii de finanţe au decis… să sufle şi în iaurt. Mai exact, să nu elibereze Greciei tranşa de 8 miliarde de euro până când noul guvern de coaliţie – care se formează în aceste zile – nu îşi ia un angajament scris că vor fi respectate promisiunile de economii bugetare şi reforme impuse de statele din zona euro.

Angajamentul scris va trebui înaintat de Grecia de îndată ce va fi instalat noul guvern de uniune naţională. Ideea unui guvern de coaliţie, sau de “uniune naţională” se pare că le aparţine grecilor, după ce ideea unui referendum naţional a picat. În orice caz, oficialii europeni neagă că ar fi intervenit în afacerile politice interne ale Greciei, atunci când au făcut apel la formarea unui guvern de uniune naţională. Ei au apreciat că unitatea naţională este o necesitate pentru această ţară în faţa provocărilor actuale.

“Dorim un angajament scris, din partea tuturor partidelor, că Grecia va înfăptui reformele cerute. Nu vom aştepta să aibă loc întâi alegeri în Grecia. De îndată ce vom avea documentul solicitat, vom elibera următoarea tranşă a împrumutului”, a spus ministrul austriac de finanţe,  Maria Fekter, în plenul reuniunii miniştrilor de finanţe de la Bruxelles.

Deblocarea de fonduri ar putea interveni “în cursul lunii noiembrie” dacă această condiţie este îndeplinită, a afirmat, la rândul său, comisarul european pentru Afaceri Economice, Olli Rehn.

Actualul ministru grec de Finanţe, Evangelos Venizelos, a spus că deblocarea celor 8 miliarde de euro va interveni “în măsura în care şi imediat după ce noul Guvern şi forţele politice care îl susţin vor confirma în scris angajamentele ţării legate de deciziile luate la sfârşitul lui octombrie de liderii zonei euro”.
Că va fi aşa, rămâne de văzut.Dacă se va forma în timpul cel mai scurt un guvern de uniune naţională, capabil să îşi asume înfăptuirea reformelor cerute de statele din zona euro. Dacă se va realiza în Grecia consens naţional. Dacă Grecia nu va intra în incapacitate de plată. Dacă…

Sorina Bruj

 

What Next?

Related Articles