Legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului sunt neconstitutionale

Curtea Constituţională a decis vineri, cu majoritate de voturi, că legile pentru care Executivul şi-a angajat răspunderea în faţa Parlamentului au articole care sunt neconstitutionale.

Au fost declarate neconstituţionale articolele referitoare la pensiile speciale ale procurorilor, judecătorilor şi magistraţilor CC, precum şi cele privind reducerea cu 15% a “cuantumului brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precum şi indemnizaţiei de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I”.

Judecătorii Curţii Constituţionale au decis că prevederile privind pensiile magistraţilor sunt neconstituţionale, în timp ce în cazul altor categorii prevederile legale sunt interpretabile, însă nu se impune reglementarea lor în Parlament.

Judecătorii Curţii Constituţionale au declarat neconstituţional articolul 1 litera c) din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor.

Articolul 1, litera c) din Legea privind stabilirea unor măsuri în domeniul pensiilor se referă la “pensiile de serviciu ale judecătorilor, procurorilor şi judecătorilor, respectiv magistraţilor asistenţi ai Curţii Constituţionale”.

De asemenea, Curtea Constituţională a mai declarat neconstituţional articolul 9 din Legea privind unele măsuri necesare în vederea restabilirii echilibrului bugetar.

Potrivit articolului 9, “de la data intrării în vigoare a prezentei legi, cuantumul brut al pensiilor cuvenite sau aflate în plată, precum şi indemnizaţia de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, se diminuează cu 15%. La determinarea cuantumului brut al pensiilor, precum şi a indemnizaţiei de însoţitor pentru pensionarii de invaliditate gradul I, ce vor fi stabilite sau acordate începînd cu data intrării în vigoare a prezentei legi, valoarea punctului de pensie utilizată este de 622,9 lei”.

Conform Constituţiei, prevederile declarate neconstituţionale trebuie puse în acord cu decizia Curţii în termen de 45 de zile.

Curtea Constituţională (CC) a luat în discuţie sesizările PSD şi PNL, precum şi ale Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie privind neconstituţionalitatea măsurilor de reducere a salariilor şi a pensiilor decise de Guvern.

Şedinţa Curţii Constituţionale, în care au fost discutate cele cinci sesizări ale PSD, PNL şi instanţei supeme privind neconstituţionalitatea măsurilor de austeritate asumate de Guvern, este prima în noua formulă, după numirile lui Mircea Ştefan Minea şi a Iuliei Antoanella Motoc, susţinuţi de PDL, şi alegerea lui Augustin Zegrean (fost senator PD), ca preşedinte al instanţei constituţionale.

Cei nouă judecători ai CC sunt Augustin Zegrean, Petre Lăzăroiu (ambii numiţi de preşedintele Traian Băsescu), Ion Predescu, Aspazia Cojocaru (propuşi de PSD), Valentin Zoltan Puskas (propus de UDMR), Tudorel Toader (propus de PNL), Acsinte Gaspar, Iulia Antoanela Motoc şi Mircea Ştefan Minea (toţi propuşi de PDL).

În aceste condiţii, legea nu mai merge direct la promulgare, ci este retrimisă Parlamentului pentru a o pune în acord cu decizia Curţii Constituţionale.

sursa: MEDIAFAX; AGERPRES

 

What Next?

Related Articles