Legea privind referendumul atacata de PNL si PSD

PNL a depus o sesizare la Avocatul Poporului cu privire la neconstituţionalitatea ordonanţei de urgenţă prin care guvernul modifică şi completează legea privind referendumul.

Liberalii susţin că executivul intervine în activitatea parlamentului prin impunerea unor termene pentru îndeplinirea unor sarcini constituţionale, încalcând astfel principiul constituţional al separaţiei puterilor în stat.

Alina Gorghiu, deputat PNL, sustine ca prin prevederile ordonanţei, prin fixarea acelui termen de 20 de zile în care parlamentul ar fi obligat de către guvern să emită o hotărâre, se intervine astfel în activitatea parlamentului, creându-se obligaţii şi termene pentru în deplinirea unor prevederi constituţionale. Executivul încearcă să controleze parlamentul.

O iniţiativă similară a fost lansată şi de preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Adrian Năstase. În opinia acestuia, ordonanţa de urgenţă a guvernului încalcă recomandările Comisiei de la Veneţia în privinţa referendumului, potrivit căreia nu pot fi schimbate regulile în timpul jocului. După primirea sesizărilor, Avocatul Poporului poate sesiza Curtea Constituţională.

sursa: RADOR

What Next?

Related Articles