“Legea educaţiei din România este interesantă, dar este importantă cunoaşterea limbii de stat”, afirmă Knut Vollebaeck

Aflat într-o vizită oficială la Bucureşti, Înaltul Comisar pentru Minorităţi Naţionale al OSCE, Knut Vollebaeck, a declarat că “Legea Educaţiei Naţionale este interesantă”. Acesta a apreciat însă că “este foarte important ca minorităţile naţionale să vorbească limba de stat”.

Înaltul Comisar s-a întâlnit cu preşedintele Comisiei de politică externă a Camerei Deputaţilor, Attila Korodi, cu care a discutat despre comunităţile maghiară şi romă, cât şi despre Legea Educaţiei Naţionale, care a fost promulgată recent.

“Am discutat în mod special despre Legea Educaţiei, care este o lege interesantă. Nu am studiat-o încă, dar asta urmează să fac. Se pare că este o lege care oferă minorităţilor oportunităţi. Ceea ce este important pentru noi este dreptul de a folosi şi de a avea dreptul de a vorbi în limba maternă. În acelaşi timp suntem preocupaţi de prevederile referitoare la învăţarea limbii oficiale, pentru că pentru ca minorităţile să poată fi incluse în societate trebuie să stăpânească limba de stat. Cred că este foarte importantă capacitatea de a vorbi şi de a folosi limba de stat”, a spus Vollebaeck.

Observăm acest lucru în fiecare dintre statele cu care lucrăm şi vedem pericolul care există în unele ţări, acolo unde nu se vorbeşte limba de stat dacă există o comunitate minoritară foarte separată. Pentru a fi parte din viaţa socială, pentru a fi politician, pentru a fi ales sau pentru a găsi de exemplu un loc de muncă în sistemul public este foarte dificil (n.r. dacă nu cunoşti limba oficială)”, a mai spus Knut Vollebaeck.

Sursa: AGERPRES

What Next?

Related Articles

2 Responses to "“Legea educaţiei din România este interesantă, dar este importantă cunoaşterea limbii de stat”, afirmă Knut Vollebaeck"

  1. R says:

    mda, asa este, acasa poti vorbi ce limba vrei insa, pentru a fi angajat in, sa spunem harghita, nu trebuie sa fii obligat sa stii limba maghiara, pentru a merge la o autoritate, indiferent unde in tara, trebuie sa stii, sa folosesti si sa vorbesti limba oficiala, se pare ca, basescu, boc si gasca lor ne-au vandut “limba oficiala”, ne-au tradat pentru niste voturi “nenorocite”, deci, mai degraba, ei par si, si sunt de fapt niste politicieni “nenorociti” si o “ciuma” pentru prezentul si viitorul Romaniei, …

  2. Grig says:

    Baiatu’ asta de la OSCE, … cica legea e interesanta … da’ urmeza s-o citeasca. Ce stie si el … e un “must”: in statele OSCE e ca limba statului trebuie cunoscuta, pentru … “a fi incluse in societate”. Ei, tocmai, daca tiganii si celelalte minoritati se includ in societate, chiar minoritatea de la guvernare nu are asta in program.