Legea de vânzare a locuinţelor de protocol – RAAPPS – atacată de PD-L la Curtea Constituţională

După ce Parlamentul a respins cererea de reexaminare a preşedintelui Traian Băsescu, prin care acesta solicita ca locuinţele RAAPPS să poată fi vândute numai prin licitaţie, democrat-liberalii au sesizat Curtea Constituţională că Legea privind vânzarea locuinţelor de protocol, încalcă articolul articolul 16, aliniatul 1 din Constituţie care arată că toţi cetăţenii sunt egali în faţa legii.

Image

Palatul Parlamentului

Liderul Grupului PD-L din Camera Deputaţilor, Cristian Rădulescu, a declarat pentru Newsin că prevederile din această lege referitoare la posibilitatea ca demnitarii care ocupă locuinţele să le cumpere prin negociere directă exced Constituţia şi creează un privilegiu. Acesta a argumentat, spunând că dacă un apartament este evaluat la 3.000 de euro pe metru pătrat, nu exclude posibilitatea ca pentru el să fie oferit de un alt cetăţean 4.000 de euro.

Camera Deputatilor a adoptat, pe 12 decembire 2007, proiectul de lege privind vanzarea imobilelor din patrimoniul RAAPPS, păstrând amendamentul Senatului, conform caruia aceste imobile pot fi vandute si prin negociere directa.

Senatul a mentinut, si dupa solicitarea de reexaminare formulata de presedintele Traian Basescu, articolul potrivit caruia vanzarea imobilelor din patrimoniul RAAPPS se poate face prin licitatie sau, dupa caz, prin negociere directă.

Camera a pastrat, de asemenea, si amendamentul adoptat de Senat in ceea ce priveste dreptul celor care au in folosinta imobile RAAPPS de a cumpara, optional, respectivele imobile, prin negociere directa, ei avand drept de preemptiune in cazul in care imobilul in cauza este scos la vanzare.

Deputatii au impus, in schimb, o prevedere prin care vanzarea prin negociere directa nu se poate face la un pret sub valoarea stabilita de un evaluator independent.

Vanzarea imobilelor catre persoanele fizice care le au în folosinţă se face în condiţiile unui avans minim de 30% din preţul imobilului şi a unor rate lunare eşalonate pe o perioadă de maximum 2 ani.

Singura cale de a bloca legea era aceea de a fi atacată la Curtea Constituţională, în condiţiile în care preşedintele Traian Băsescu nu mai poate refuza, pentru a doua oară, promulgarea actului normativ.

sursa: NEWSIN ; MEDIAFAX ; Amos News

What Next?

Recent Articles