Legea constatatului amiabil în cazul accidentelor uşoare a intrat in vigoare

Legea privind constatul amiabil în cazul accidentelor uşoare se aplica NUMAI cand sunt indeplinite concomitent urmatoarele conditii:

- s-a produs un accident rutier doar cu pagube materiale (fara vatamari corporale)
- in care sunt implicate maximum doua vehicule,
- care detin RCA valabil la data producerii accidentului
- accidentul are loc pe teritoriul Romaniei
- si numai cand nu a fost comisa o infractiune prevazuta de Codul Rutier (conducere sub influenta alcoolului, fara inspectie tehnica periodica la zi, cu un autovehicul neinmatriculat sau cu numere false etc.)

Procedura este OPTIONALA si NU obligatorie, fiind o alternativa la varianta traditionala, si poate fi utilizata incepand cu data de 1 iulie 2009.

Vatamare corporala poate fi considerata orice contuzie, echimoza, leziune produsa ca urmare a accidentului. ATENTIE! Parasirea locului accidentului in acest caz poate atrage sanctionarea penala!

Scopul procedurii este obtinerea de informatii privind imprejurarile producerii accidentului si NU stabilirea pe loc a vinovatiei, acest lucru fiind lasat in sarcina asiguratorilor RCA ai vehiculelor implicate in accident.

Pasii ce trebuie parcursi de un asigurat care a fost implicat intr-un accident rutier care se preteaza procedurii sunt:

PASUL 1: ACCEPTUL DE A UTILIZA FORMULARUL

Cei doi conducatori auto trebuie sa accepte solutionarea prin procedura de constatare amiabila. Daca una din parti nu este de acord cu semnarea acestui document, atunci constatarea accidentului va putea fi facuta numai de unitatea de politie competenta, pe raza careia s-a produs accidentul.

A. Luati datele tuturor martorilor la accident si scrieti-le pe formular in partea din dreapta sus, in campul cu numarul 5. Folositi un pix si scrieti cu majuscule, lizibil si apasat! Martorii nu trebuie sa fie nici transportati, nici soti sau persoane ce gospodaresc impreuna, nici afini sau rude de orice grad, nici prepusi ai aceleiasi persoane fizice sau juridice la care sunt angajati si conducatorii auto, utilizatorii sau proprietarii vehiculelor implicate.

Conducatorii celor doua vehicule implicate in accident completeaza impreuna un singur formular CA.

B. Fiecare conducator completeaza corect si complet una din sectiunile formularului de CA (fie cea din dreapta, fie cea din stanga – intitulate Vehicul A si Vehicul B. Fiecare este destinata unuia dintre cei doi conducatori, cu datele de identificare personale ale detinatorului politei de asigurare, ale conducatorului vehiculului, ale vehiculului si cele din polita de asigurare de raspundere civila auto).

C. Realizati schita accidentului! Formularul include si un spatiu comun pentru realizarea schitei accidentului. Desenati o singura schita de comun acord cu celalalt sofer implicat.

Formularul CA are 2 pagini autocopiative. Fiecare conducator auto isi pastreaza cate o pagina. Si copia si originalul au aceeasi valoare juridica.
Nu modificati insemnarile din formular dupa completarea si semnarea acestuia cand va intoarceti acasa!

Rugati-l pe celalalt sofer implicat in accident sa va arate documentele de identificare (carte de identitate, talonul masinii, permisul de conducere si polita RCA).

Puteti evita astfel cazuri in care datele de identificare sunt scrise gresit sau chiar sunt furnizate intentionat alte date (datele altei masini, din alta polita RCA, din alt permis de conducere, etc.).

PASUL 2: TRIMITEREA FORMULARULUI CATRE COMPANIILE DE ASIGURARE

Daca DORITI sa cereti plata unor despagubiri ca urmare a accidentului produs, depuneti imediat formularul la compania de asigurari mentionata de celalalt conducator pe formular, adica catre societatea care asigura RCA celalalt
vehicul implicat.

Daca NU DORITI sa cereti plata unor despagubiri ca urmare a accidentului produs, depuneti imediat formularul CA catre compania de asigurari la care aveti incheiata polita RCA.

In oricare dintre cazuri trebuie sa va prezentati personal la asigurator unde veti depune formularul CA si completati o declaratie tipizata. Dupa aceasta asiguratorul va va elibera documentul de introducere in reparatie, va stabili vinovatia si va acorda despagubirea (dupa caz).

CONCLUZIE

Fiecare dintre parti sa depuna formularul de constatare amiabila:
- la asiguratorul propriu RCA
- la asiguratorul RCA al celuilalt autovehicul, in situatia in care se invoca pretentii de despagubire.

In momentul depunerii formularului de constat amiabil la unul dintre asiguratori, acesta din urma va elibera documentul de intrare in reparatie a autovehiculului. Dupa depunerea formularului CA, asiguratorul va stabili vinovatia si va acorda despagubirea, dupa caz.

In cazul in care depuneti formularul CA si obtineti si documentul de intrare de reparatie de la alt asigurator decat propriul asigurator RCA, este bine sa avizati in scris si propriul asigurator RCA si sa-i transmiteti o copie lizibila a formularului de CA, alaturi de declaratia referitoare la modul de producere a accidentului si copii ale altor documente relevante cum ar fi: declaratii, poze, autorizatia de reparatie, documente referitoare la identitatea martorilor sau a soferului celuilalt vehicul, la asigurarea RCA a celuilalt vehicul etc.

Desi legislatia nu specifica in mod expres, termenul maxim in care trebuie sa transmiteti formularul CA catre companiile de asigurare este de 24 ore.

Solicitati cate o copie conforma cu originalul a exemplarului CA depus la asigurator si pastrati copii dupa acesta, dar si dupa toate celalalte documente, adrese, declaratii etc. Nu se stie cand va vor fi de folos!

Formular tip

sursa: Amos News

What Next?

Related Articles