Lavrov şi Kerry – discuţie pe tema Siriei

J Kerry si S Lavrov - despre lupta impotriva ISIS. foto presaonline

J Kerry si S Lavrov – despre lupta impotriva ISIS. foto presaonline

Ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a avut pe 1 octombrie, 2016, o convorbire telefonică cu Secretarul american de Stat, John Kerry. În cadrul convorbirii, Lavrov a afirmat că “Rusia este pregătită să ia în considerare alte posibilităţi pentru a normaliza situaţia din Alep”, potrivit ITAR Tass, preluată de MEDIAFAX. Partea rusă a subliat că este dispusă să ia în considerare alte posibilităţi pentru a normaliza situaţia din Alep alături de partenerii americani.


Drept răspuns la apelul secretarului de Stat american de a opri operaţiunea antiteroristă în Alep cu scopul de a face loc unei noi încetări a regimului de ostilităţi militare, Lavrov a spus că rebelii stabiliţi în partea estică a oraşului, aflaţi sub controlul grupării Frontul al-Nusra (Jabhat al-Nusra, în limba arabă), au încălcat armistiţiul.

“Ei împiedică acordarea de ajutor umanitar, ameninţând că vor ataca convoaiele ONU”, a adăugat Lavrov.

“În urmă cu o săptămână, partea rusă a cerut SUA să îşi respecte angajamentul pe care Washingtonul şi l-a luat încă din luna februarie a acestui an,acela de a separa opoziţia moderată siriană de unităţile teroriste, însă acest lucru nu a fost făcut în ultimele şapte luni”, a anunţat Ministerul rus de Externe.

“Necesitatea de a determina opoziţia să înceteze sabotarea deciziei ONU de a organiza negocieri între grupările siriene a fost din nou subliniată”, a anunţat Ministerul rus de Externe, după conversaţia telefonică dintre Kerry şi Lavrov.

“Lavrov a subliniat că Rusia rămâne deschisă dialogului cu Statele Unite privind aspectele-cheie pentru soluţionarea conflictului sirian”, a mai comunicat ministerul.

Oficiali americani au declarat în urmă cu câteva zile că “Administraţia Barack Obama a început să ia în considerare acţiuni dure, inclusiv acţiuni militare, pe fondul operaţiunilor siriene şi ruse asupra oraşului Alep”.

Separat, Secretarul de Stat John Kerry a afirmat că Statele Unite ar putea să anunţe Rusia că suspendă contactele diplomatice pe tema Siriei din cauza prăbuşirii armistiţiului convenit în zona oraşului Alep.
“Suntem pe punctul de a suspenda discuţiile cu Rusia pe tema Siriei în contextul continuării bombardamentelor”, a afirmat Kerry.

Rusia a transmis că nu este de acord cu un armistiţiu de şapte zile în zona Alep, deoarece o astfel de pauză ar permite regruparea “forţelor teroriste”, cu referire inclusiv la insurgenţii susţinuţi de Occident.

Serghei Lavrov afirmase cu câteva zile în urmă că “Statele Unite încearcă să protejeze filiala siriană a reţelei teroriste Al-Qaida şi alte grupuri extremiste în cadrul planului care vizează înlăturarea Administraţiei Bashar al-Assad”.

What Next?

Related Articles