Laptop-uri pentru elevi

Elevii de clasa a IX-a si profesorii din cadrul unitatilor liceale si profesionale de stat vor beneficia, de la inceputul anului scolar 2008-2009, de calculatoare tip laptop, care umeaza sa fie achizitionate de institutiile de invatamânt din fonduri alocate de Ministerul Educatiei.


Suma maximă alocată pentru achiziţionarea unui laptop va fi de 400 de euro, pentru acest an numărul beneficiarilor fiind estimat la 300.000 de persoane. Astfel, pentru anul şcolar 2008-2009, Ministerul Educaţiei, Cercetării şi Tineretului (MECT) va aloca fonduri estimate la 120 milioane de euro, respectiv 444 milioane de lei, la un curs de 3,7 lei/euro, au declarat pentru MEDIAFAX surse din instituţie.

“Programul va fi aprobat în perioada imediat următoare în baza unui proiect de ordonanţă de urgenţă şi se va desfăşura pe o perioadă de patru ani, fondurile anuale estimate pentru următorii trei ani fiind de 330,5 milioane lei, aferente unui număr anual de beneficiari de 223.000. Dotarea cu laptop-uri are ca scop creşterea calităţii activităţii de învăţământ, prin utilizarea tehnicilor moderne de predare şi învăţare”, au adăugat sursele citate.

Conform calculelor, în cei patru ani urmează să fie alocate fonduri bugetare de 1,14 miliarde de lei (310 milioane euro), din care vor fi achiziţionate 969.000 de calculatoare.

Potrivit surselor, vor beneficia de acest program elevii care nu au primit în anii trecuţi primă de la stat pentru achiziţionarea unui calculator şi nici profesorii care au fost dotaţi cu laptop-uri până în prezent.

Calculatoarele vor fi achiziţionate de instituţiile de învăţământ şi vor fi înregistrate în evidenţele acestora, urmând să fie predate elevilor sau tutorilor acestora pe bază de proces verbal. La absolvirea învătământului liceal sau profesional laptop-ul va fi scos din evidenţa instituţiei şi predat elevului.

În cazul în care un elev se va tranfera la o altă unitate de învăţământ decât cea de la care a primit laptop-ul, acesta trebuia să predea calculatorul urmând să primească un alt laptop de la unitatea la care se transferă.

Începând de anul viitor, necesarul estimat de calculatoare tip laptop se va stabi de către fiecare unitate de învăţământ, sa va aviza de către inspectoratele şcolare judeţene şi al Municipiului Bucureşti, care va solicita Ministerului Educaţiei până în data de 15 februarie a fiecărui an, alocarea sumelor în vederea achiziţionării de calculatoare.

Configuraţia minimă recomandată a calculatorului tip laptop se va stabili anual prin ordin comun al Ministerului Educaţiei, Cercetării şi Tineretului şi Ministerul Comunicaţiilor şi Tehnologiei Informaţiei.

sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles