La un pas de un nou scandal international: elevetienii nu vor minarete in Elvetia

Într-un referendumul pentru interzicerea construirii de minarete, organizat duminică 29 noiembrie, elveţienii s-au pronunţat, potrivit sondajelor efectuate la ieşirea de la urne, pentru propunerii dreptei populiste din această ţară de a interzice construirea de minarete.

Comentatorii televiziunii TSR, care a anunţat rezultatele sondajului, au calificat aceste prime rezultate drept “o mare surpriză”. La o oră de la închiderea birourilor de vot, TSR nu era încă în măsură să prezinte un procentaj pentru rezultat.

După afişele care chemau să fie date afară din Elveţia “oile negre” străine sau cele în care românii şi bulgarii erau prezentaţi ca nişte ciori lacome, propaganda dreptei populiste generează un nou scandal – un afiş reprezentând o femeie cu chipul complet acoperit de vălul islamic, stând în faţa unui drapel elveţian plin de minarete şi a cărei siluetă stilizată aminteşte de o rachetă.

Această imagine “stârneşte ura”, a denunţat Comisia federală împotriva rasismului (CFR), un organism public consultativ, în timp ce Comitetul ONU pentru drepturile omului s-a declarat îngrijorat de această campanie cu “afişe sinistre”.

Bisericile catolică şi protestantă, ca şi reprezentanţii comunităţii evreieşti şi musulmane, au condamnat unanim proiectul. “Teama este un consilier prost”, au avertizat episcopii catolici.

Confruntaţi cu acest zid de proteste, partizanii interzicerii construcţiei de minarete nu au dat înapoi şi repetă că nu este vorba de a-i priva pe musulmani de locurile de cult, ci de a refuza “un aparent simbol al unei revendicări politico-religioase a puterii, care pune în cauză drepturile fundamentale”.

Elveţia numără, potrivit ultimelor statistici guvernamentale, circa 400.000 de musulmani, între care 50.000 sunt practicanţi, într-o populaţie de 7,5 milioane de locuitori, ceea ce face ca islamul să fie a doua religie a ţării, după creştinism.

Până acum, patru minarete au fost construite în apropierea moscheilor din Elveţia.

sursa: TSR TV; NewsIn

What Next?

Related Articles