“La mulţi ani! de Sfântul Ştefan

Pe 27 decembrie creştinii ortodocşi şi greco-catolici îl sărbătoresc pe Sfântul Ştefan. Acesta este primul Sfânt comun celor două biserici – ortodoxă şi catolică – după ce s-a produs Marea Schismă.
Sfântul Ştefan, sau Stephanus după Noul Testament, a fost un diacon elen, primul martir creştin, condamnat la moarte de autorităţile iudaice din Ierusalim.

Din anul 560 osemintele sale s-ar afla împreună cu osemintele arhidiaconului roman Laurentius în cripta bisericii “San Lorenzo fuori le Mura” din Roma.

Numele de “Ştefan” este de origine greacă şi înseamnă “coroana”. Când i s-au descoperit moaştele, pe mormântul său scria “chiliel”, care în limba ebraică înseamnă “cunună”, pentru că “el a luat cel dintâi dintre creştini cununa muceniciei”. Sfântul Ştefan era unul din cei 70 de ucenici; este cel dintâi care a văzut cerurile deschise şi pe Fiul Omului stând de-a dreapta lui Dumnezeu”.

În Sinedriu, Sfântul Stefan a ţinut o cuvântare, în care a arătat că “Iisus Hristos este Mesia, cel prezis de profeţi şi că iudeii sunt vinovaţi pentru uciderea Lui. Furiosi, evreii au cerut uciderea lui cu pietre. Martiriul Sfântului Ştefan a avut loc în valea lui Iosafat.

Sfântul Ştefan diaconul este sărbătorit de creştinii romano-catolici, anglicani, reformaţi, evanghelici şi unitarieni pe 26 decembrie, iar de cei ortodocşi şi greco-catolici pe 27 decembrie.

Echipa InfoMondo doreşte tuturor celor ce poartă numele de Ştefan, Ştefănel, Ştefănuţ, Fane, Fănel, Stephanos, Istvan, Ştefania, Ştefana, Fana, “La mulţi ani!”, sănătate, bucurii şi “arginţi în buzunare”, că e nevoie şi de ei!

What Next?

Related Articles