“La mulţi ani!” de Sfântul Nicolae

În primul rând,  InfoMondo. ro doreşte tuturor cititorilor săi “La mulţi ani!” de Sfântul Nicolae, “fratele mai mic” al lui Moş Crăciun. Fireşte, celor care azi îşi sărbătoresc onomastica, le urează numai bine şi bucurii!

Celor care doresc să afle cine a fost Sfântul Nicolae le vom spune că el este unul din cei mai populari sfinţi ai creştinătăţii. Aceasta, datorită multelor minuni săvârşite atât în timpul vieţii, cât şi după moartea sa. El a fost supranumit “Făcătorul de Minuni”, păstrând şi rolul de “Moş” pentru copii.

Sfântul Ierarh Nicolae s-a născut în localitatea Patara din Asia Mica, în cea de-a doua jumătate a secolului al III-lea. La primul sinod ecumenic ţinut la Niceea, în anul 325, acesta a fost recunoscut drept un mare apărător al ortodoxiei.

Sinodul a condamnat erezia lui Arie, conform căreia Iisus Cristos nu este Fiul lui Dumnezeu, ci doar un om cu puteri supranaturale. Nicolae, îngrijorat de o posibilă ruptură care putea avea loc în Biserică, i-a dat ereticului Arie o palmă. Astfel, potrivit bisericii, de la palma Sfântului Nicolae a rămas obiceiul ca, pe 6 decembrie, cei neascultători să fie loviţi cu joardă în semn de avertisment.

Tot tradiţia spune că nuieluşa cu care este lovit neascultătorul trebuie să fie de măr, iar dacă aceasta, pusă în apă, va înflori până la Naşterea Domnului (Crăciun), înseamnă că sfântul “a mijlocit” iertarea celui care a fost lovit.

Sfântul Nicolae a ştiut, însă, că după mustrare se cere mângâiere. Astfel, a făcut multe daruri săracilor, i-a liniştit pe cei întristaţi şi a vindecat, cu putere de la Dumnezeu, pe bolnavi.

Sfântul ierarh Nicolae a murit în anul 340, iar din anul 1087, moaştele sale sunt păstrate la o biserică ce-i este dedicată, în Bari, în sudul Italiei.

Sursa: MEDIAFAX

What Next?

Related Articles