La mulţi ani! de 9 MAI

9 mai, ziua Europei. foto fabricadebani

9 mai, ziua Europei. foto fabricadebani

E 9 Mai. O zi ca oricare alta, sau, poate că nu. Pentru noi, cei care alcătuim poporul român saU naţiunea română sau, pur-si-simplu, Românii, această zi, din punct de vedere istoric, are o triplă semnificaţie. Pe lângă Ziua Independenţei proclamată în 1877, pe 9 mai sărbătorim Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-al Doilea Război Mondial din 1945, dar şi Ziua Europei.

În urmă cu 132 de ani, pe 9 Mai 1877, Adunarea Deputaţilor a proclamat Independenţa de stat a României, deschizând astfel drumul spre recunoaşterea internaţională a dreptului naţiunii române de a-şi decide singură soarta. Intrată în război, în primăvara lui 1877, Armata română a triumfat pe câmpul de luptă, cucerind pe rând redutele otomane de la Plevna, Griviţa, Smârdan şi Vidin. Independenţa României a fost câştigată cu jertfa a peste 10.000 de ostaşi.

După mai mult de o jumătate de secol, pe 9 mai 1945, românii au trăit bucuria capitulării celui de-al treilea Reich. Semnarea actului de capitulare necondiţionată a Germaniei a avut loc la cartierul general sovietic din Berlin. Astfel a luat sfârşit cel de-al II-lea Război Mondial pe continentul european.

Pe 9 mai este serbată şi Ziua Europei. În urmă cu 58 de ani, ministrul de Externe al Franţei, Robert Schuman, a propus Germaniei, dar şi altor state, “să pună bazele unei federaţii europene indispensabile pentru menţinerea păcii”. Pe 18 aprilie 1951, şase state – Belgia, Franţa, Germania, Italia, Luxemburg şi Olanda – au semnat Tratatul de la Paris privind prima dintre comunităţile europene, Comunitatea Economică a Cărbunelui şi Oţelului.

Ulterior, cele şase state au decis să edifice o comunitate economică, bazată pe libera circulaţie a bunurilor, persoanelor, serviciilor şi capitalurilor şi, în 1957, prin Tratatul de la Roma, au înfiinţat Comunitatea Economică Europeană, precursoare a Uniunii Europene de astăzi.

Data de 9 mai a fost aleasă ca Zi a Europei de Consiliul European de la Milano în 1985.

Aşadar, această zi, plină de semnificaţii ce ne-au marcat istoria, merită sărbătorită ca atare. La mulţi ani, UE!

Sorina Bruj

What Next?

Related Articles