La Conferinţa Generală a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică România deţine preşedinţia

Sigla AIEA. foto rfi.

La Conferinţa Generală a Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), care se desfăşoară în perioada 19-23 septembrie 2011, la Viena, România a fost aleasă, în premieră, preşedinte al acestei reuniuni. Faptul este menţionat într-un comunicat de presă al MAE. Funcţia va fi exercitată de ambasadorul României la AIEA, Cornel Feruţă.

“Conferinţa Generală este cel mai important for decizional al AIEA” se arată în comunicat.

Alegerea în această funcţie reprezintă o recunoaştere a calităţii contribuţiei României la activităţile din ultimii ani în cadrul AIEA, în special prin cele două mandate consecutive de vicepreşedinte al Consiliului Guvernatorilor în intervalul 2008-2010, precum şi prin procesele de negociere a Strategiei AIEA pe Termen Mediu 2012-2017 şi adoptare a bugetului Agenţiei pentru ciclul 2010-2011.

În contextul în care Conferinţa Generală din acest an este prima reuniune a principalului for decizional al AIEA după accidentul nuclear de la Fukushima, dezbaterile privind vor ocupa un loc central.

Conferinţa Generală îşi propune să adopte un Plan de acţiune privind siguranţa nucleară care vizează consolidarea măsurilor în acest domeniu.
Pe agendă figurează următoarele subiecte de dezbatere:
– siguranţa nucleară şi consolidarea măsurilor în acest domeniu, în special după accidentul nuclear de la Fukushima;
– o serie de rezoluţii vizând dosarul nuclear nord-coreean;
– garanţiile nucleare;
– securitatea nucleară şi cooperarea tehnică.

 

Sursa: comunicat al MAE

What Next?

Related Articles