Kosovo: UNMIK va suferii o reducere substantiala

Noul sef al Misiunii ONU in Kosovo (UNMIK), Lamberto Zannier, a declarat ca UNMIK va intra intr-o faza de restructurare ce va presupune “o reducere substantiala” a contingentului.


Reconfigurarea se va concretiza printr-o reducere substanţială a structurii UNMIK şi prin modificarea rolului acestei misiuni pentru a se potrivi cu realitatea din teren, a declarat Zannier la Pristina.

Referindu-se la această decizie, diplomatul a mai precizat că ea ţinteşte o adaptare la “rolul jucat de noii actori din Kosovo”, el făcând referire la preluarea mandatului de pace de către misiunea europeană EULEX.

Dupa intrarea in vigoare, la 15 iunie, a constitutiei Kosovo, secretarul general al Naţiunilor Unite, Ban Ki-Moon, a anunţat o reconfigurare a UNMIK, printr-un transfer al principalelor responsabilităţi către EULEX, in domeniile de competenta ale acesteia: poliţie, justiţie, precum şi în cel al vămilor.

Autorităţile de la Moscova şi Belgrad se opun în continuare unei astfel de decizii, motivând că demersul trebuie să primească aprobarea Consiliului de Securitate al ONU, unde Rusia, în calitatea sa de membru permanent, are drept de veto.

sursa: ROMPRES; UNMIK

What Next?

Related Articles