Kosovo pe agenda Consiliului de Securitate al ONU

Sedinta privind Kosovo, va fi convocata pentru vineri, 20 iunie, aceasta avand pe agenda raportul secretarului general ONU, Ban Ki Moon referitor la situatia din proaspatul stat.


Carolyn Vadino, purtătoarea de cuvânt a SUA la ONU a precizat că statele membre în CS examinează, încă, detaliile şi formatul şedinţei.

În această lună, funcţia de preşedinte în exerciţiu ale CS este deţinută de SUA care au şi responsabilitatea de a convoca şedinţele.

Potrivit comunicatelor anterioare, va fi examinat raportul lui Ban Ki Moon în care sunt prezentate structura şi profilul UNMIK “şi modul prin care se va permite amplificarea rolului UE în domeniul justiţiei, sub umbrela ONU”. Washingtonul s-a pronunţat, deja, că este de acord cu proiectul de reconfigurare a UNMIK.

Şeful guvernului de tranziţie kosovar, Hashim Thaci, a respins posibilitatea ca nordul Kosovo să fie numai în competenţa UNMIK, în timp ce misiunea civilă EULEX să se ocupe de restul teritoriului Kosovo. El a adăugat că instituţii kosovare oficiale vor colabora strâns cu noile forţe internaţionale aflate în Kosovo, pentru ca autoritatea acestora să se extindă pe întregul teritoriu.

sursa: RADOR

What Next?

Related Articles